Canva.com

Arancini - sycące kulki ryżowe. Sycylijski specjał możecie zrobić w domu

Masz ochotę na lekki, ale sycący obiad lub przekąskę? Przygotuj arancini - pyszne, sycylijskie kulki ryżowe z pysznie rozpływającym się wnętrzem.

Składniki na pyszne kulki ryżowe z Sycylii

Canva.com

Sycylijskie arancini przypominają małe pomarańcze. Dziś przygotujemy pyszne kulki ryżowe z mięsnym sosem al ragu. Nasz przepis przywiozłyśmy właśnie z wakacji, z jednej z sycylijskich, małych restauracji, w których wyjątkowe arancini zawsze są podawane przed minestrone i pastą.

Do przygotowania pysznych kuleczek potrzebujemy:

  • 500 g ryżu białego
  • 400 g bułki tartej
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka

Wnętrze arancini wypełnimy aromatycznym sosem al ragu. Składniki potrzebne do sosu to:

  • 350 g mięsa mielonego
  • 200 g sosu pomidorowego
  • 150 g groszku konserwowego
  • mozzarella
  • olej lub oliwa z oliwek
  • odrobina szafranu

Łatwo możecie je przygotować w domu

Canva.com

Przygotowanie arancini jest proste, ale wymaga dużej uwagi. Nasze sprawdzone triki sprawią, że sycylijskie kuleczki będą rozpływać się w ustach.

Mięso mielone smażymy na patelni, aż do zbrązowienia. Arancini przygotowujemy na folii kuchennej typu stretch, aby kulki nie pękły w trakcie smażenia. Na ucięty kawałek folii wykładamy łyżkę ryżu i rozprowadzamy go za pomocą łyżki. Ważne, aby warstwa ryżu była cienka. Dodajemy mięsny farsz, starty ser mozzarella i ponownie nakładamy kolejną porcję ryżu. Zwijamy folię i formujemy kulki. Arancini obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł