Arancini
Canva.com

Został Ci ugotowany ryż? Oto pomysł na obiad: włoskie arancini!

Jedną z najbardziej znanych potraw kuchni sycylijskiej są arancini - kulki z masy ryżowej smażone w głębokim tłuszczu. Można je przyrządzić na wiele sposobów, z rozmaitymi rodzajami farszu. Dziś poznamy przepis na arancini z pieczarkami.
Reklama

Składniki na pyszne arancini

Do przygotowania tych kulek będą potrzebne: półtorej szklanki ryżu arborio, trzy szklanki bulionu warzywnego, cebula, trzy łyżki oliwy, trzy łyżki startego parmezanu, jajko oraz sól i pieprz. Na farsz wykorzystamy dodatkowo ćwierć kilograma pieczarek, dwie cebule, trzy ząbki czosnku, sześć łyżek startego żółtego sera, natka pietruszki, olej, sól i pieprz. Do panierowania kulek dodatkowo musimy przygotować: dwa jajka, sezam, mąkę, bułkę tartą oraz olej.

Jak zrobić pyszne kulki ryżowe po włosku?

Arancini
Canva.com
  1. Przygotowania zacznij od pokrojenia cebuli i podsmażenia jej krótko na patelni rozgrzanej oliwą. Po zeszkleniu cebuli, wsyp ryż. Całość wymieszaj i smaż przez chwilę. Cały czas mieszając, wlewaj porcjami gorący bulion warzywny (gdy zostanie wchłonięty, wlewaj kolejną porcję i tak aż do wyczerpania bulionu). Wrzuć starty parmezan i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia.
  2. Przygotuj farsz: pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce, cebule pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  3. Cebule oraz pieczarki wrzuć na rozgrzaną olejem patelnię, podsmaż. Dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia, po czym dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty ser, całość dokładnie wymieszaj.
  4. Do wystudzonej masy ryżowej dodaj rozkłócone jajko, połącz. Z otrzymanej masy formuj małe placuszki, na środek każdego nałóż niewielką porcję farszu. Z placuszków formuj następnie małe kulki. Ulepione kulki wstaw na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj cztery miseczki, a w nich odpowiednio: sezam, mąkę, rozkłócone jajka i bułkę tartą. Wyjęte z lodówki ryżowe kulki panieruj w poszczególnych składnikach i wrzucaj na głęboki olej. Smaż aż do uzyskania złocistego koloru, po czym połóż na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama