Canva.com

Aromatyczna cielęcina w sosie curry. Ekspresowy przepis na delikatne mięso

Cielęcina w sosie curry to aromatyczne danie obiadowe, które zachwyca aromatem i delikatnym mięsem. Sprawdzi się na co dzień, ale również jako danie na specjalną okazję. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.

Składniki na aromatyczną cielęcinę

  • 1 kg cielęciny
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania na aromatyczną cielęcinę w curry

  1. Mięso umyj, osusz i obsmaż na oleju, aby nabrało złocistego koloru.
  2. Zdejmij cielęcinę z patelni, natrzyj solą, pieprze, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą przypraw. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  3. Cebulę obierz, pokrój w piórka i ułóż na mięsie. Wlej do naczynia pół szklanki wody i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę i dwadzieścia minut.
  4. Po upieczeniu mięsa odcedź przez sitko sos i przelej go do rondelka. Dodaj do niego śmietanę, sól i pieprz. W międzyczasie roztrzep mąkę w szklance i powoli wlej do rondelka z sosem, cały czas mieszając. Dodaj do niego curry, a następnie serwuj z mięsem pokrojonym w plasterki.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł