Canva.com

Aromatyczna konfitura z żurawiny - idealna do smażonego sera

Dziś przygotujemy pyszną konfiturę z żurawiny. To prawdziwy smak lata zamknięty szczelnie w małym słoiczku, który możemy wykorzystać zimą. Przetwory z żurawiny idealnie smakują ze smażonym serem oraz mogą być dobrym dodatkiem do naleśników i deserów.

Składniki na konfiturę z żurawiny

Canva.com

Domowa konfitura z żurawiny zawsze powinna być obecna w naszej spiżarni. To pyszny dodatek do serów, mięs oraz ciast i deserów. Aromatyczną konfiturę z czerwonych owoców możemy przygotować w domu w zaledwie 40 minut. Przetwory z żurawiny są bogate w witaminę C oraz liczne przeciwutleniacze. Żurawina jest odpowiednia w diecie bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej.

Do przygotowania aromatycznych przetworów z żurawiny potrzebujemy:

  • 1000 g świeżej żurawiny (może być również mrożona)
  • 2/3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru / cukru pudru
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny

Jak przygotować aromatyczną konfiturę?

Przygotowanie konfitury żurawinowej jest banalnie proste. Na początku dokładnie myjemy owoce żurawiny. To bardzo ważne, abyśmy pozbyli się niedojrzałych i nadpsutych owoców. Do dużego garnka wlewamy odpowiednią ilość wody, wsypujemy cukier i energicznie mieszamy składniki. Aby dobrze wymieszać potrzebujemy kilku minut. Po tym czasie powinien powstać gęsty syrop żurawinowy.

Canva.com

Gdy syrop żurawinowy osiągnie odpowiednią konsystencję powinniśmy dodać wszystkie owoce i gotować przetwór przez 15-20 minut pod przykryciem. Pamiętajmy o tym, aby co kilka minut mieszać naszą konfiturę. Szybko zauważymy, że żurawina pęka i puszcza sok.

W międzyczasie ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy aromatyczny sok cytrynowy. Skórkę i sok dodajemy do przetworu. Całość mieszamy i gotujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł