Aromatyczna zupa rzodkiewkowa - jak przygotować?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Delikatna zupa z darów lata
Nie każdy wie, że rzodkiewka nie tylko dobrze smakuje na pysznych kanapkach, ale także może być głównym składnikiem w pysznej, pożywnej i aromatycznej zupie.
Do przygotowania pysznej zupy z rzodkiewek potrzebujemy:
- 2 duże pęczki rzodkiewek
- 4-5 szklanek rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
- 1 szklankę jogurtu (najlepiej naturalnego)
- 2 duże cebule
- Kilka łyżek soku z cytryny
- 1 łyżkę masła
- Odrobina gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
Na początku przed gotowaniem aromatycznej zupy powinniśmy dobrze umyć rzodkiewki. Odcinamy listki i wkładamy je do dużego garnka. Garnek zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy przez 15 minut. Do wywaru dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. Miksujemy i przecieramy przez sitko naszą zupę.
W międzyczasie siekamy drobno cebulkę i szklimy ją na maśle. Kroimy na ćwiartki rzodkiewki i smażymy je przez 3-4 minuty. Zalewamy gorącym rosołem. Zupę przyprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz dodajemy jogurt naturalny. Miłośnicy mięsnych dodatków mogą podawać zupę rzodkiewkową z kiełbasą hiszpańską fuet pokrojoną w cienkie plasterki.