Canva.com

Aromatyczna zupa z bobu z kurczakiem. Nie ma nic lepszego na letni obiad!

Zupa z bobu z kurczakiem to świetny sposób na wykorzystanie lubianych przez Polaków zielonych fasolek, a przy okazji może z powodzeniem zastąpić dwudaniowe danie. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.

Składniki:

  • 800g piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 400g bobu
  • 4 ząbki czosnku
  • 400g kukurydzy konserwowej
  • Bulion warzywny
  • Po jednej łyżeczce oregano i estragonu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z niewielką ilością soli i podgotuj bób przez kilka minut. Kiedy wystygnie, obierz go z łupin.
  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a następnie podsmaż w garnku z grubym dnem aż się zeszklą.
  3. Dodaj obrany bób do cebuli i czosnku. Smaż je razem przez kilka minut.
  4. Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i odetnij chrząstki oraz tłuszcz. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dopraw je estragonem i oregano oraz solą i pieprzem. Mięso przełóż na patelnię i smaż razem z innymi składnikami aż się obsmaży z każdej strony.
  5. Całość zalej bulionem warzywnym i dodaj kukurydzę konserwową. Gotuj zupę do miękkości.
  6. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem, a jeśli to konieczne, to również estragonem i oregano.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł