Canva.com

Aromatyczny piernik wileński na święta. Bez miodu i orzechów ani rusz!

Okres świąt Bożego Narodzenia to czas, kiedy piecze się ciasta i gotuje potrawy, które przez pozostałą część roku są jakby zapomniane. Wśród nich występuje piernik – zazwyczaj przekładany warstwą powideł. Mając taką możliwość, można zdecydować się na pewną wariację i stworzyć piernik wileński z mąki żytniej, który zaskoczy, jak też i zachwyci swoim smakiem.

Piernik inny od znanego

Podstawą tego rodzaju piernika jest wspomniany, zasadniczy składnik – nie przygotowuje się go z mąki pszennej czy tortowej, ale właśnie z mąki żytniej, przez co wypiek nabiera innego smaku, wciąż pozostając dobrym. Prezentuje się jak tradycyjny, po ostudzeniu można udekorować go według uznania, na przykład używając kolorowych cukierków czy też cukrowych gwiazdek, które przed świętami można znaleźć w sklepach.

Składniki:
  • 350 g mąki żytniej
  • 3 małe jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 300 g prawdziwego miodu
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 20 g przyprawy korzennej
  • ¾ szklanki małych rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 140 g orzechów nerkowca
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
Przygotowanie
Canva.com
  1. Mąkę żytnią uprażyć na suchej patelni. Często mieszać. Powinna nabrać ładnego, beżowego koloru. Nie można przypalić, bo będzie gorzka.
  2. Miód zagrzać. To znaczy najlepiej włożyć słoik do ciepłej wody i jeszcze podgrzać. Powinien być płynny, lejący.
  3. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać naprzemiennie miód i mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
  4. Rodzynki namoczyć w rumie. Oprószyć mąką pszenną.
  5. Rodzynki i orzechy dodać do masy.
  6. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być keksówka albo foremka 20x30 cm.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, to przykryć folią aluminiową.
  8. Piernik wystudzić w formie. Można schować na później zawinięty w folię, ale można też zajadać od razu.
  9. W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodając wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać, aż masa będzie lśniąca i gładka.
  10. Piernik polać polewą czekoladową i ozdobić według uznania, na przykład czekoladowymi gwiazdkami, białymi cukierkami w kształcie gwiazdek.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł