Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Bez tych 3 składników czerwony barszcz wigilijny się nie uda!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy wiesz, jak przygotować prawdziwy wigilijny barszcz? Trzeba pamiętać o wszystkich składnikach, a zupa wyjdzie przepyszna! Nie martw się, jeśli gotujesz ją pierwszy raz, samo przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane!
Barszcz czerwony wigilijny — pamiętaj o tych dodatkach!
Te składniki są niby oczywiste, jednak sporo osób o tym zapomina. A szkoda, barszcz przygotowany w ten sposób będzie pyszny na Wigilii.
- Zakwas buraczany — doda zupie prawdziwej głębi, bez niego barszcz, to już nie to samo!
- Cukier — zawsze do kwaśnych dań dodaj odrobinę cukru, doskonale bilansuje smak.
- Woda po moczeniu grzybów — jeśli szykujesz pierogi, uszka lub paszteciki z grzybowym farsze koniecznie to wykorzystaj.
Składniki na wigilijny barszcz
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody po moczeniu grzybów
- 0,5 szklanki zakwasu z buraków
- 1 kg buraków
- sól
- pieprz
- cukier
- majeranek
Canva
Czerwony barszcz wigilijny — przepis krok po kroku
- W rękawiczkach obierz, umyj i pokrój buraki.
- Dodaj buraki do bulionu warzywnego i gotuj przez 60 minut.
- Dolej wodę po grzybach i gotuj jeszcze 30 minut
- Wyłącz zupę, przecedź buraki.
- Dodaj do barszczu zakwas, sól, pieprz, cukier i majeranek.
Z czym podawać wigilijny barszcz?
Przepyszny będzie z uszkami, jednak sporo osób lubi podawać do niego pierogi lub paszteciki.
Pasztecików nie wkłada się do barszczu wigilijnego, tylko kładzie na talerzu obok.
Uwaga, o tym pamiętaj, podając czerwony barszcz wigilijny!
Jeśli dodajesz grzyby lub wodę po grzybach do barszczu, pamiętaj, żeby nie pozwalać go jeść dzieciom poniżej 12 roku życia.
Tak, nawet woda, w której moczyły się grzyby, może być dla nich niebezpieczna.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!