Canva

Bez tych 3 składników czerwony barszcz wigilijny się nie uda!

Czy wiesz, jak przygotować prawdziwy wigilijny barszcz? Trzeba pamiętać o wszystkich składnikach, a zupa wyjdzie przepyszna! Nie martw się, jeśli gotujesz ją pierwszy raz, samo przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane!

Barszcz czerwony wigilijny — pamiętaj o tych dodatkach!

Te składniki są niby oczywiste, jednak sporo osób o tym zapomina. A szkoda, barszcz przygotowany w ten sposób będzie pyszny na Wigilii.

  • Zakwas buraczany — doda zupie prawdziwej głębi, bez niego barszcz, to już nie to samo!
  • Cukier — zawsze do kwaśnych dań dodaj odrobinę cukru, doskonale bilansuje smak.
  • Woda po moczeniu grzybów — jeśli szykujesz pierogi, uszka lub paszteciki z grzybowym farsze koniecznie to wykorzystaj.

Składniki na wigilijny barszcz

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody po moczeniu grzybów
  • 0,5 szklanki zakwasu z buraków
  • 1 kg buraków
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • majeranek
Canva

Czerwony barszcz wigilijny — przepis krok po kroku

  1. W rękawiczkach obierz, umyj i pokrój buraki.
  2. Dodaj buraki do bulionu warzywnego i gotuj przez 60 minut.
  3. Dolej wodę po grzybach i gotuj jeszcze 30 minut
  4. Wyłącz zupę, przecedź buraki.
  5. Dodaj do barszczu zakwas, sól, pieprz, cukier i majeranek.

Z czym podawać wigilijny barszcz?

Przepyszny będzie z uszkami, jednak sporo osób lubi podawać do niego pierogi lub paszteciki.

Pasztecików nie wkłada się do barszczu wigilijnego, tylko kładzie na talerzu obok.

Uwaga, o tym pamiętaj, podając czerwony barszcz wigilijny!

Jeśli dodajesz grzyby lub wodę po grzybach do barszczu, pamiętaj, żeby nie pozwalać go jeść dzieciom poniżej 12 roku życia.

Tak, nawet woda, w której moczyły się grzyby, może być dla nich niebezpieczna.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł