Bazylia jest idealna do pizzy, sosów i pysznych kanapek. Czy jest dobra dla naszego zdrowia?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zdrowa i zielona
Bazylia to pyszne i wszechstronne zioło, które oferuje wiele korzyści odżywczych. Zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko raka, chorób serca i niektórych rodzajów demencji. Bazylia zawiera również przeciwutleniacze, o których wiadomo, że są skuteczne w ochronie przed wolnymi rodnikami.
Bazylia zawiera dużą ilość witaminy K, która pomaga w krzepnięciu krwi, wzroście kości i wchłanianiu wapnia. Zioło to zawiera również kwas foliowy, który pomaga w zapobieganiu wadom cewki nerwowej i niedokrwistości. Jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które wiążą się z mniejszym ryzykiem chorób serca.
Idealna do dań włoskich
Bazylia jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Bazylia dobrze komponuje się z mięsem, warzywami, rybami, a nawet owocami. Można ją posiekać i dodawać do zup lub sosów do pysznego makaronu. Bazylia świetnie sprawdza się również w sosach pesto lub jako dodatek do pizzy.
Bazylia może być uprawiana z nasion lub z sadzonek. Jeśli uprawiamy bazylię z nasion, pamiętajmy, aby gleba była wilgotna i ciepła. Trzymajmy naszą bazylię z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Nasiona bazylii najlepiej sadzić wczesną wiosną lub jesienią.