Pizza z kiełbasą kminkową na cieście z przepisu Magdy Gessler
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto — podstawa udanej pizzy
Pizzę możemy przygotować z różnymi dodatkami, tymi klasycznymi jak sos pomidorowy i mozzarella, ale także w wersji bardziej ekstrawaganckiej — z owocami, a nawet z czekoladą. Jednak niezależnie od doboru dodatków, bazą każdej pizzy zawsze jest typowe ciasto na drożdżach. Pizzę możemy upiec na cieście grubym lub cienkim — każdy wariant ma swoich zwolenników i przeciwników.
W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na ciasto do pizzy, ale który wybrać? Zaufaliśmy doświadczeniu słynnej restauratorki Magdy Gessler i przedstawiamy jej recepturę na ten włoski klasyk.
Ciasto na pizzę Magdy Gessler — składniki i przygotowanie
Magda Gessler, słynna polska restauratorka, ma także swój sprawdzony sposób na ciasto do pizzy. Po upieczeniu ciasto jest cienkie, lekkie i chrupiące. Z tej porcji upieczemy dwie małe lub jedną dużą pizzę.
Oto lista składników:
7 g drożdży suchych (1 paczka)
1 ½ łyżeczki cukru
200 ml ciepłej wody
380 g mąki (do pizzy)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie ciasta na pizzę
Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wlewamy ciepłą wodę i wsypujemy suche drożdże i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, resztę cukru, sól, pieprz i oliwę, na końcu dolewamy zaczyn, który zaczął już pracować.
Ciasto wyrabiamy ok. 8 do 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste — musi odchodzić od rąk i od ścianek miski. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 minut przykryte lnianą ściereczką.
Wyrośnięte ciasto zarabiamy na stole lub stolnicy i przygotowujemy okrągłe spody do pizzy.
Układamy dodatki (sos pomidorowy, wędlinę, warzywa, sery) i pieczemy w 240 stopniach Celsjusza przez 11-14 minut.
Pizza z kiełbasą — dodatki
Do przygotowania pizzy z kiełbasą kminkową potrzebujemy:
1 porcja ciasta na pizzę (przepis powyżej)
10 plasterków kiełbasy kminkowej
5 pieczarek
1 kulka mozzarelli
2 łyżki startego polskiego sera dojrzewającego np. Bursztyn
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 mała łyżeczka oregano
½ łyżeczki soli
garść rukoli
oliwa z oliwek
Przygotowany placek z ciasta na pizzę smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z suszonym oregano. Następnie układamy plasterki kiełbasy kminkowej, pokrojone w plasterki pieczarki i poszarpaną mozzarellę. Posypujemy startym serem dojrzewającym. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i pieczemy ok. 14 minut. Po wyjęciu z piekarnika polewamy odrobiną oliwy i posypujemy świeżymi liśćmi rukoli. Gotowe!