Pizza z kiełbasą i rukolą
Canva.com

Pizza z kiełbasą kminkową na cieście z przepisu Magdy Gessler

Pizza to oczywiście kultowe danie kuchni włoskiej, ale dziś jest to prawdziwy kulinarny kosmopolita. W każdym zakątku świata podawany jest lokalny wariant tej potrawy, z wykorzystaniem miejscowych składników. Dlatego polecamy pizzę na cieście z przepisu Magdy Gessler, a żeby było jeszcze bardziej swojsko, jako dodatek proponujemy polską kiełbasę kminkową!
Reklama

Ciasto — podstawa udanej pizzy

Pizzę możemy przygotować z różnymi dodatkami, tymi klasycznymi jak sos pomidorowy i mozzarella, ale także w wersji bardziej ekstrawaganckiej — z owocami, a nawet z czekoladą. Jednak niezależnie od doboru dodatków, bazą każdej pizzy zawsze jest typowe ciasto na drożdżach. Pizzę możemy upiec na cieście grubym lub cienkim — każdy wariant ma swoich zwolenników i przeciwników. 

W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na ciasto do pizzy, ale który wybrać? Zaufaliśmy doświadczeniu słynnej restauratorki Magdy Gessler i przedstawiamy jej recepturę na ten włoski klasyk.

Zarabione ciasto na pizzę, czeka na wyrobienie i wstawienie do piekarnika
Canva.com

Ciasto na pizzę Magdy Gessler — składniki i przygotowanie

Reklama

Magda Gessler, słynna polska restauratorka, ma także swój sprawdzony sposób na ciasto do pizzy. Po upieczeniu ciasto jest cienkie, lekkie i chrupiące. Z tej porcji upieczemy dwie małe lub jedną dużą pizzę. 

Oto lista składników:

  • 7 g drożdży suchych (1 paczka)

  • 1 ½ łyżeczki cukru

  • 200 ml ciepłej wody

  • 380 g mąki (do pizzy)

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta pieprzu

Przygotowanie ciasta na pizzę

  1. Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wlewamy ciepłą wodę i wsypujemy suche drożdże i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

  2. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, resztę cukru, sól, pieprz i oliwę, na końcu dolewamy zaczyn, który zaczął już pracować.

  3. Ciasto wyrabiamy ok. 8 do 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste — musi odchodzić od rąk i od ścianek miski. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 minut przykryte lnianą ściereczką.

  4. Wyrośnięte ciasto zarabiamy na stole lub stolnicy i przygotowujemy okrągłe spody do pizzy

  5. Układamy dodatki (sos pomidorowy, wędlinę, warzywa, sery) i pieczemy w 240 stopniach Celsjusza przez 11-14 minut.

Pizza z sosem pomidorowym, przed nałożeniem dodatków
Canva.com

Pizza z kiełbasą — dodatki 

Reklama

Do przygotowania pizzy z kiełbasą kminkową potrzebujemy:

  • 1 porcja ciasta na pizzę (przepis powyżej)

  • 10 plasterków kiełbasy kminkowej

  • 5 pieczarek

  • 1 kulka mozzarelli

  • 2 łyżki startego polskiego sera dojrzewającego np. Bursztyn

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 

  • 1 mała łyżeczka oregano

  • ½ łyżeczki soli

  • garść rukoli

  • oliwa z oliwek

Przygotowany placek z ciasta na pizzę smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z suszonym oregano. Następnie układamy plasterki kiełbasy kminkowej, pokrojone w plasterki pieczarki i poszarpaną mozzarellę. Posypujemy startym serem dojrzewającym. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i pieczemy ok. 14 minut. Po wyjęciu z piekarnika polewamy odrobiną oliwy i posypujemy świeżymi liśćmi rukoli. Gotowe!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama