Beza na Wielkanoc, czyli mini pavlova z kremem cytrynowym lemon curd. Musisz spróbować!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Małe bezy à la mini pavlova z cudownym kremem lub sosem cytrynowym będą wyglądać na stole wielkanocnym jak małe gniazdka. Możemy je udekorować świeżymi listkami mięty, a także czekoladowymi jajeczkami lub kurczaczkami. To dobra alternatywa dla prostych przepisów bez pieczenia. Deser z mascarpone i herbatnikami to nasz numer 1, jednak w tym roku mamy ochotę na coś innego.
Jak zrobić bezy?
Przygotowanie kilku sztuk bezy na deser jest bardzo proste. Najważniejsze jest, abyśmy bardzo dokładnie ubili białka z cukrem. Pamiętajmy, że jeśli chcemy otrzymać bezy całkowicie suche w środku i bardzo kruche, to musimy je piec w niskiej temperaturze.
Do przygotowania bezy potrzebujemy:
- 4 białka
- 200 g cukru drobnego
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Potem na najwyższych obrotach miksera dosypujemy cukier. Dobrze ubite białko możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć bezy na 2 blachy. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Bezy pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około 60-80 minut.
Jak zrobić krem cytrynowy, czyli lemon curd?
Do przygotowania obłędnego kremu cytrynowego potrzebujemy:
- 5 jajek (najlepiej dużych)
- pół szklanki cukru
- 3 duże cytryny
- 80 g masła
Lemon curd to pyszny krem o smaku delikatnej cytryny. Możemy go doprawić liściami mięty, aby miał bardziej wyrazisty smak. Najpierw ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.
Do miski przekładamy skórkę, sok oraz cukier. Miskę ustawiamy na garnku, tak, aby nie dotykał dna. Ubijamy trzepaczką żółtka z cukrem przez 10 minut. Gdy krem zgęstnieje, to przekładamy go na talerz i chłodzimy w lodówce. Krem najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej przed podaniem do mini bezy.