Canva.com

Beza na Wielkanoc, czyli mini pavlova z kremem cytrynowym lemon curd. Musisz spróbować!

Wielkanocne desery nie zawsze muszą być tradycyjne. Jeśli nie macie ochoty na mazurki, orzechowce, czy sernik, to może warto przygotować samodzielnie pyszny, lekki i słodki deser. Dziś mamy dla was świetny i bardzo prosty przepis na bezy mini pavlova z aksamitnym kremem lemon curd.

Małe bezy à la mini pavlova z cudownym kremem lub sosem cytrynowym będą wyglądać na stole wielkanocnym jak małe gniazdka. Możemy je udekorować świeżymi listkami mięty, a także czekoladowymi jajeczkami lub kurczaczkami. To dobra alternatywa dla prostych przepisów bez pieczenia. Deser z mascarpone i herbatnikami to nasz numer 1, jednak w tym roku mamy ochotę na coś innego.

Jak zrobić bezy?

Canva.com

Przygotowanie kilku sztuk bezy na deser jest bardzo proste. Najważniejsze jest, abyśmy bardzo dokładnie ubili białka z cukrem. Pamiętajmy, że jeśli chcemy otrzymać bezy całkowicie suche w środku i bardzo kruche, to musimy je piec w niskiej temperaturze.

Do przygotowania bezy potrzebujemy:

  • 4 białka
  • 200 g cukru drobnego
  • szczypta soli

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Potem na najwyższych obrotach miksera dosypujemy cukier. Dobrze ubite białko możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć bezy na 2 blachy. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Bezy pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około 60-80 minut.

Jak zrobić krem cytrynowy, czyli lemon curd?

Canva.com

Do przygotowania obłędnego kremu cytrynowego potrzebujemy:

  • 5 jajek (najlepiej dużych)
  • pół szklanki cukru
  • 3 duże cytryny
  • 80 g masła

Lemon curd to pyszny krem o smaku delikatnej cytryny. Możemy go doprawić liściami mięty, aby miał bardziej wyrazisty smak. Najpierw ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.

Do miski przekładamy skórkę, sok oraz cukier. Miskę ustawiamy na garnku, tak, aby nie dotykał dna. Ubijamy trzepaczką żółtka z cukrem przez 10 minut. Gdy krem zgęstnieje, to przekładamy go na talerz i chłodzimy w lodówce. Krem najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej przed podaniem do mini bezy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł