Babka cytrynowa upieczona w podłużnej formie, udekorowana plasterkami cytryny i świeżymi kwiatami
Canva.com

Najlepsza wielkanocna babka cytrynowa — wilgotna i delikatna. Przepis w 5 krokach

Babka cytrynowa to pyszne, wilgotne ciasto, pachnące cytrusami, które świetnie smakuje nie tylko w czasie Wielkanocy, ale jest doskonałym deserem o każdej porze roku. Pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty, sprawdzi się także zaserwowane z lodami w czasie letniego przyjęcia. Babkę cytrynową możemy upiec w tradycyjnej formie z kominkiem lub w podłużnej foremce na keks. Oto przepis na babkę cytrynową, który pokochasz!
Reklama

Babka cytrynowa zawróci Ci w głowie

Aromatyczna i wilgotna babka cytrynowa to ciasto, które upieczesz raz i już o nim nie zapomnisz. Puszysta, wilgotna, rozpływająca się w ustach, a do tego słodko-kwaśna, z nutą goryczy z naturalnego olejku cytrynowego zawartego w skórce. Po prostu ciasto doskonałe. Udekorowana lukrem cytrynowym lub polana czekoladą będzie gwiazdą nie tylko wielkanocnego stołu, ale każdego przyjęcia. 

Składniki na babkę cytrynową

  • jedna szklanka mąki pszennej tortowej

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia

  • jedna kostka masła

  • 5 jajek

  • jedna szklanka cukru

  • sok i skórka otarta z jednej cytryny

Mini babki cytrynowe udekorowane listkami mięty
Canva.com

Wielkanocna babka cytrynowa — wykonanie w 5 krokach

  1. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystygnięcia.

  2. Całe jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę.

  3. Do ubitych jajek z cukrem cienką strużką wlewamy schłodzone, roztopione masło. Nie przerywamy miksowania.

  4. Do masy stopniowo dodajemy mąki (pszenną i ziemniaczaną) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy.

  5. Ciasto wlewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i pieczemy 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni C — do suchego patyczka.

Jak podać babkę cytrynową?

Upieczoną babkę cytrynową wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia.

Reklama

Gotową dekorujemy lukrem królewskim, lukrem cytrynowym zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny lub posypujemy cukrem pudrem i prażonymi migdałami. Pięknym i smacznym dodatkiem do babki cytrynowej są świeże listki mięty. Możemy także dodać bitą śmietanę, krem z serka mascarpone lub serka śmietankowego oraz porcję lodów waniliowych, śmietankowych lub sorbetu cytrynowego.

Babka cytrynowa udekorowana lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego oraz plasterkiem cytryny
Canva.com
Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama