Babka pomarańczowa. Obłędnie pachnące ciasto na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Babka pomarańczowa — potrzebne składniki
1 szklanka mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
200 g stopionego masła,
1 szklanka cukru pudru,
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sok i skórka otarta z ½ pomarańczy,
2 łyżki soku z cytryny,
½ łyżeczki esencji pomarańczowej,
½ łyżeczki esencji waniliowej.
Jak upiec babkę pomarańczową
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Wyciskamy także sok z cytryny.
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż otrzymamy białą, puszystą masę. Teraz stopniowo, nie przerywając miksowania, cienką strużką wlewamy schłodzone masło. Teraz zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połączone mąki z proszkiem. Na koniec do ciasta wlewamy aromaty waniliowy i pomarańczowy oraz dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięte soki. Dla podkręcenia smaku można dodać 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem lub margaryną, a następnie wysypujemy drobną bułką tartą lub kaszą manną.
Wlewamy do formy ciasto na babkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy babkę pomarańczową ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Po ostygnięciu dekorujemy babkę lukrem pomarańczowym, zrobionym z 3 łyżek soku pomarańczowego i pół szklanki cukru pudru. Babkę możemy także posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą.