Canva.com

Zastąp mąkę pszenną tym produktem i bezglutenowa szarlotka gotowa!

Tradycyjne przysmaki nie muzą być poza zasięgiem osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Czasami wystarczy zastąpić mąkę pszenną innym produktem i popularny przepis na ciasto zmienia się w recepturę bezglutenową. Polecamy przepis na przepyszną bezglutenową szarlotkę o orzechowym aromacie, którą mogą delektować się wszyscy miłośnicy słodkości!

Szarlotka bezglutenowa z mąką gryczaną składniki

Ciasto kruche bezglutenowe z mąki gryczanej

  • 300 g mąki gryczanej

  • 2 żółtka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g zimnego masła

  • 2 łyki cukru pudru

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Jabłka do szarlotki

  • 1 kg jabłek w odmianie do pieczenia (szara reneta, golden delicious, antonówka)

  • 1 łyżka brązowego cukru

  • ½ łyżeczki cynamonu

Canva.com

Jak upiec bezglutenową szarlotkę?

  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla, dolewamy odrobinę wody, dodajemy cynamon i cukier i dusimy ok. 20 minut. 

  2. Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem i przesiewamy do miski.

  3. Dodajemy posiekane masło i mieszamy z mąką, aby powstały grudki.

  4. Na koniec wbijamy żółtka, dodajemy esencję waniliową i szybko zarabiamy kruche ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (⅔ i ⅓) i wstawiamy na godzinę do lodówki.

  5. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza.

  6. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Na spodzie układamy w większą część ciasta, dziurkujemy je widelcem.

  7. Tortownicę z ciastem na bezglutenową szarlotkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. 

  8. Wyjmujemy podpieczony spód i nakładamy na niego wystudzone jabłka z cynamonem i cukrem. Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Ciasto w kilku miejscach nakłuwamy.

  9. Ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze ok. 35 minut.

Canva.com

Gryczana szarlotka bezglutenowa

Gotową szarlotkę bezglutenową podajemy podobnie jak tę tradycyjną — z lodami, sosem waniliowym lub czekoladowym, bitą śmietaną albo po prostu posypaną cukrem pudrem. Mąką gryczana ma wyjątkowy, lekko orzechowy smak, dlatego świetnie komponuje się z pieczonymi jabłkami. Ta starodawna mąka od stuleci jest używana w kuchni polskiej i sprawdza się w wielu tradycyjnych wypiekach.

Źródło: pannaannabiega.pl
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł