Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Biała kiełbasa w chrupiącej kołderce. Pyszny przepis na Wielkanoc!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Klasyczna biała kiełbasa szybko może się znudzić, zwłaszcza młodszej części domowników. Dzisiejsza odsłona białej kiełbasy zaskoczyła nawet mnie, polecam każdemu przygotowanie tego prostego, a zarazem niecodziennego i niezwykle pysznego przepisu na białą kiełbasę w chrupiącej ziemniaczanej kołderce.
Składniki na białą kiełbasę pod kołderką
- pół kilograma parzonej białej kiełbasy dobrej jakości
- kilogram ziemniaków
- 2 średnie jajka
- pełna łyżka masła
- pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki oleju
- gałka muszkatołowa
- sól
Przygotowanie białej kiełbasy w ziemniaczanej kołderce
- Kiełbasę pokrój w kawałki o długości około 6 centymetrów. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu porządnie odparuj ziemniaki i przeciśnij przez praskę. Odstaw ziemniaki do ostudzenia.
- W tym czasie oddziel do miseczki dwa żółtka od białek i rozpuść porcję masła w rondelku.
- Po wystudzeniu ziemniaków i masła wymieszaj wszystko wraz z żółtkami, szczyptą gałki muszkatołowej i solą.
- Powstałą masę zagnieć w ciasto i odstaw na moment, aby odpoczęło. W średnim garnku rozgrzej taką ilość oleju, aby można było wrzucić co najmniej dwie kiełbaski naraz.
- Każdą z kiełbas dokładnie otul ziemniaczanym ciastem i smaż na głębokim oleju aż do zarumienienia.
- Najlepiej smakują podane z czystym żurkiem. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kiełbasa biała z patelni. Dodaj do niej cebulę, a zyska niezapomniany smak
Kiełbasa biała jest jednym z najpopularniejszych rodzajów kiełbasy, które można znaleźć na polskich stołach. Jest wyjątkowa ze względu na swoją delikatną konsystencję i subtelną mieszankę przypraw.
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.