Budyń czekoladowy z dwoma sekretnymi składnikami
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dwa ważne dodatki
Czasem nie potrzeba wiele, żeby zmienić smak dania. W tym przypadku dwa składniki sprawiają, że smak budyniu nabiera nowego wyrazu. Poza standardowymi produktami, które używa się do zrobienia budyniu, potrzebne jest... masło i miód.
Składniki potrzebne do wykonania czekoladowego budyniu
Potrzeba dosłownie paru rzeczy. Masło i miód są z jednej strony kluczowe, żeby uzyskać wyjątkowy smak. Jeśli jednak ich zabraknie, budyń nadal wyjdzie, będzie tylko trochę inny.
Trzeba przygotować następujące produkty:
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- pasek gorzkiej czekolady
- pasek białej czekolady
Uwaga: miód straci swoje właściwości zdrowotne, ponieważ zostanie dodany do ciepłego budyniu. Na szczęście zachowa swój wyjątkowy smak.
Jak przygotować budyń czekoladowy
Do rondelka wlać 2 szklanki mleka i włożyć 1 łyżkę masła. Włączyć niewielki ogień. Od czasu do czasu mieszać.
Pozostałą szklankę mleka wlać do miski. Wsypać kakao, cukier i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać na w miarę gładką masę.
Do ciepłego mleka dodać miód, wymieszać, aż się rozpuści.
Kiedy w rondelku pojawią się bąbelki, maksymalnie skręcić ogień. Wlać masę z kakaa, skrobi i cukru, cały czas mieszając. Potem natychmiast wyłączyć ogień i przełożyć budyń do miseczek.
Zetrzeć białą czekoladę i posypać nią gotowy deser. Następnie zetrzeć na tarce gorzką czekoladę i znowu nią wszystko posypać.
Jak podawać budyń?
Ten deser można serwować zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Można udekorować go bitą śmietaną, listkami mięty albo owocami, na przykład truskawkami, wiśniami czy borówkami. Sprawdzi się też dżem lub konfitura. Do tego dobrym rozwiązaniem jest posypanie wszystkiego płatkami migdałów.