Cebula ma zbyt ostry smak? Zastosuj ten trik, a efekt Cię zaskoczy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Cebula — jak złagodzić jej smak?
Cebula jest niesamowicie zdrowym warzywem i idealnie podkreśla smak wielu dań. Co zrobić, kiedy jej smak i zapach jest zbyt intensywny? Wystarczy... woda!
Pokrojoną cebulę należy umieścić w sitku i przelać wrzątkiem. Ilość gorącej wody jest zależna od tego, jak bardzo trzeba złagodzić smak cebuli.
Teraz spokojnie można dodać to warzywo do różnych sałatek. Podkręci ono smak całego dania, a jednocześnie go nie zdominuje.
Cebula — co zrobić, żeby nie szczypała w oczy?
Łzy cieknące podczas krojenia cebuli, to prawdziwy koszmar. Jest na to prosty sposób! Jaki? Znowu potrzebna będzie woda. Cebula umieszczona w lodowatej wodzie przed krojeniem, nie będzie tak mocno piec w oczy.
Można też umieścić też to warzywo w lodówce lub zamrażalce. Najważniejsze, żeby ją porządnie schłodzić!
Cebula — a co ze smażeniem?
Zastanawiasz się, jak najlepiej zeszklić cebulę na patelni? Starasz się ją dobrze usmażyć, jednak za każdym razem wychodzi zbyt twarda? Tu niezbędna będzie sól lub cukier.
Szczypta soli dodana przed smażeniem sprawi, że cebula zmięknie podczas obróbki cieplnej. Będzie pyszna, a jednocześnie delikatna. Możesz też dodać potem trochę wody i poddusić zawartość patelni na małym ogniu.
Cebula — do czego ją dodać?
Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy kanapekSałatka z ogórkiem i pomidorem
Potrzebne będą:
- pomidory lub pomidorki koktajlowe
- świeży ogórek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Pomidorki koktajlowe trzeba przekroić na pół (w przypadku zwykłych najlepiej będzie pokroić je w kostkę). Ogórka należy obrać i pokroić na plasterki. Cebulę poszatkować, umieścić w sitku i przelać wrzątkiem. Warzywa umieścić w misce dodać sól, pieprz i oliwę z oliwek.
Kanapka z białym serem
Potrzebny będzie:
- chleb
- masło,
- twarożek
- oliwa z oliwek
- cebula
- pomidory
Chleb należy posmarować masłem. Cebulę pokroić drobno, przelać wrzątkiem. Twarożek trzeba wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i cebulą. Gotową pastą trzeba posmarować chleb. Na wierzch można położyć plasterki pomidora.