Kwiaty cukinii smażone w cieście
Canva.com

Zanurz te kwiaty w cieście i usmaż! Będą przepyszne!

Kwiaty smażone w cieście to prawdziwy przysmak, a właśnie teraz, kwitną te, które smakują najlepiej. Możemy podawać je na słodko lub w wersji wytrawnej. Sprawdź, jakie kwiaty możemy smażyć w cieście i jak je podawać!
Reklama

Jakie jadalne kwiaty możemy smażyć w cieście?

Istnieje wiele jadalnych kwiatów, które możemy dodawać do sałatek, zup oraz deserów. Ale kwiaty możemy także smażyć w cieście. Wówczas stanowią świetne danie na bezmięsny obiad, podwieczorek lub śniadanie na ciepło. Do smażenia warto wybierać większe kwiaty, dlatego proponujemy przygotowanie smażonych w cieście kwiatów czarnego bzu, robinii akacjowej oraz cukinii. Te ostatnie to włoski przysmak, bardzo popularny w Toskanii. 

Kwiaty cukinii, czarnego bzu i robinii akacjowej - idealne do smażenia
Canva.com

Kwiaty cukinii często smażone są w lekkim cieście naleśnikowym, w którym mleko zastępujemy piwem lub wodą mineralną.

Reklama

Do usmażenia kwiatów czarnego bzu i robinii (popularnie nazywanej akacją) świetne będzie jogurtowe ciasto na racuszki.  

Ważne! Kwiaty, które będziemy smażyć, muszą pochodzić z pewnego i czystego ekologicznie miejsca! 

Jak przygotować ciasto do smażenia kwiatów czarnego bzu i robinii akacjowej?

Do smażenia kwiatów idealne będzie ciasto na racuchy. Oto składniki i wykonanie.

  • 6 łyżek mąki

  • 2 jajka

  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki cukru

  • 1 szczypta soli

W dużej misce za pomocą rózgi mieszamy jogurt i całe jajka. Do płynu przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wsypujemy sól i cukier.

Reklama

Wszystko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest zbyt płynne, możemy dosypać trochę mąki, w przeciwnym przypadku dolewamy odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 do 20 minut.

Smażenie kwiatów w cieście

Kwiaty, które będziemy smażyć, płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Nie mogą zawierać wody! Na tym etapie zostawiamy łodygi, które pomogą nam opanierować kwiaty. Tak przygotowane kwiaty, trzymając za łodygę, zanurzamy w cieście i od razu smażymy na rozgrzanym oleju z masłem. W przypadku kwiatów czarnego bzu układamy je baldachem do patelni. Kiedy ciasto będzie już złote, za pomocą nożyczek obcinamy łodygę i odwracamy na drugą stronę. Podobnie postępujemy z kwiatami akacji.

Reklama

Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  

Jak podawać kwiaty w cieście?

Smażone kwiaty czarnego bzu i akacji podajemy oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem jogurtu lub sosu ze słodkiej śmietanki. Trzeba pamiętać, że czarny bez jest bardzo intensywny w smaku, dlatego jego aromat zdominuje inne dodatki. Takie placuszki z kwiatami to pomysł na szybki obiad z niczego. Natomiast kwiaty cukinii w cieście piwnym to danie wytrawne, które może być elegancką przystawką. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama