Zanurz te kwiaty w cieście i usmaż! Będą przepyszne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie jadalne kwiaty możemy smażyć w cieście?
Istnieje wiele jadalnych kwiatów, które możemy dodawać do sałatek, zup oraz deserów. Ale kwiaty możemy także smażyć w cieście. Wówczas stanowią świetne danie na bezmięsny obiad, podwieczorek lub śniadanie na ciepło. Do smażenia warto wybierać większe kwiaty, dlatego proponujemy przygotowanie smażonych w cieście kwiatów czarnego bzu, robinii akacjowej oraz cukinii. Te ostatnie to włoski przysmak, bardzo popularny w Toskanii.
Kwiaty cukinii często smażone są w lekkim cieście naleśnikowym, w którym mleko zastępujemy piwem lub wodą mineralną.
Do usmażenia kwiatów czarnego bzu i robinii (popularnie nazywanej akacją) świetne będzie jogurtowe ciasto na racuszki.
Ważne! Kwiaty, które będziemy smażyć, muszą pochodzić z pewnego i czystego ekologicznie miejsca!
Jak przygotować ciasto do smażenia kwiatów czarnego bzu i robinii akacjowej?
Do smażenia kwiatów idealne będzie ciasto na racuchy. Oto składniki i wykonanie.
6 łyżek mąki
2 jajka
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cukru
1 szczypta soli
W dużej misce za pomocą rózgi mieszamy jogurt i całe jajka. Do płynu przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wsypujemy sól i cukier.
Wszystko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest zbyt płynne, możemy dosypać trochę mąki, w przeciwnym przypadku dolewamy odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 do 20 minut.
Smażenie kwiatów w cieście
Kwiaty, które będziemy smażyć, płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Nie mogą zawierać wody! Na tym etapie zostawiamy łodygi, które pomogą nam opanierować kwiaty. Tak przygotowane kwiaty, trzymając za łodygę, zanurzamy w cieście i od razu smażymy na rozgrzanym oleju z masłem. W przypadku kwiatów czarnego bzu układamy je baldachem do patelni. Kiedy ciasto będzie już złote, za pomocą nożyczek obcinamy łodygę i odwracamy na drugą stronę. Podobnie postępujemy z kwiatami akacji.
Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać kwiaty w cieście?
Smażone kwiaty czarnego bzu i akacji podajemy oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem jogurtu lub sosu ze słodkiej śmietanki. Trzeba pamiętać, że czarny bez jest bardzo intensywny w smaku, dlatego jego aromat zdominuje inne dodatki. Takie placuszki z kwiatami to pomysł na szybki obiad z niczego. Natomiast kwiaty cukinii w cieście piwnym to danie wytrawne, które może być elegancką przystawką.