canva.com

Chipsy z jarmużu - dodaj ten składnik, a nie będą nudne!

Czy uwielbiasz chrupiące przekąski, ale boisz się, że spożywanie tradycyjnych chipsów szkodzi Twojemu zdrowiu? Nic straconego! Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - chipsy z jarmużu. Ta pyszna przekąska jest świetną alternatywą dla tradycyjnych chipsów.

Jak przygotować chipsy z jarmużu?

Przygotowanie chipsów z jarmużu jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie kilku składników i około 20 minut na ich przygotowanie.

Składniki:

  • 1 pęczek jarmużu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki

Przygotowanie:

  1. Przepłucz liście jarmużu, osusz je i usuń twarde łodygi.
  2. Posiekaj liście na mniejsze kawałki i włóż do miski.
  3. Dodaj oliwę z oliwek, sól oraz paprykę i wymieszaj, tak aby liście były równomiernie posypane przyprawami.
  4. Ułóż liście na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut, aż do uzyskania chrupiącej konsystencji.
canva.com

Jak przechowywać chipsy z jarmużu?

Chipsy z jarmużu najlepiej smakują, kiedy są świeże i chrupiące. Aby zachować ich chrupkość i smak na dłużej, warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym. Mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Wieje nudą? Nigdy!

Aby chipsy z jarmużu były jeszcze bardziej chrupiące, można dodać do nich odrobinę tartego parmezanu lub płatków drożdżowych. Można też eksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak ostra papryka, cynamon czy kumin.

Chipsy z jarmużu - samo zdrowie!

Chipsy z jarmużu są świetnym źródłem błonnika, witaminy K, C i A, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz przeciwutleniaczy. Dzięki temu spożywanie chipsów z jarmużu może przyczynić się do poprawy stanu skóry, wzmacniania układu odpornościowego oraz obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł