Aksamitny krem orzechowy
Canva.com

Jak zrobić krem z prażonych orzechów bez cukru do chleba?

Pyszne masło orzechowe ma kremową strukturę i idealnie smakuje na świeżym chrupiącym chlebie. Jak zrobić pyszny i aksamitny krem z orzechów włoskich? Mamy dla was świetny przepis!
Reklama

Składniki na krem orzechowy

Aksamitny krem orzechowy
Canva.com

Orzechy włoskie to pyszna i pożywna przekąska, która pomoże Ci zachować zdrowie. Są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które są ważne dla zdrowego serca, mózgu i oczu. Zawierają również przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i wolnym rodnikom. Orzechy włoskie zawierają również błonnik i białko, które dłużej zapewnią Ci uczucie sytości. Orzechy włoskie to świetna przekąska do codziennej diety.

Reklama

Masło orzechowe to pyszne i pożywne jedzenie, które jest dla Ciebie bardzo dobre. Można go rozsmarować na grzance, użyć jako dip do warzyw lub zjeść łyżką. Ta bogata w białko żywność to świetny sposób na dostarczenie codziennej dawki zdrowych tłuszczów.

Do przygotowania masła orzechowego potrzebujemy:

  • 1 szklanka prażonych orzechów nerkowca
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli

Masło orzechowe krok po kroku

  1. Przygotowanie masła orzechowe o aksamitnej strukturze jest bardzo proste.
  2. Orzechy przesypujemy do misy blendera.
  3. Całość miksujemy na drobny i lekki pyłek.
  4. Do misy dodajemy odpowiednią ilość oleju roślinnego i miksujemy dalej, aż tłuszcz w pełni się rozpuści oraz zamieni w gładkie masło.
  5. Nasz krem doprawiamy solą i przekładamy do słoika.
  6. Domowy krem z orzechów możemy przechowywać przez tydzień w lodówce.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama