Chleb bezglutenowy z przepisu Jamiego Oliviera. Smakuje obłędnie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pieczywo bezglutenowe przygotować samemu. Domowy wypiek będzie nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy. Dziś prezentujemy recepturę na chleb bezglutenowy od znanego brytyjskiego kucharza Jamiego Oliviera - autora wielu książek kulinarnych i gospodarza programu o gotowaniu.
Chleb bezglutenowy – przepis Jamiego Oliviera
Składniki na chleb bezglutenowy
- 450 g mąki razowej bezglutenowej + do posypania
 - 1,5 x 7 g saszetek suszonych drożdży
 - pół łyżeczki soli morskiej
 - 325 ml mleka półtłustego
 - 2 duże jajka
 - 3 łyżki oliwy
 - 1 łyżeczka octu z białego wina
 - 2 łyżki złotego cukru pudru
 
Przygotowanie pysznego chleba bez glutenu
Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Ustawiamy rondelek na niewielkim gazie i podgrzewamy w nim mleko, po czym odstawiamy je do wystudzenia. Do większej miski wbijamy jajka, dodajemy ocet i powoli wlewamy składniki do ciepłego mleka. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Następnie drewnianą łyżką łączymy suche składniki z masą i mieszamy ją do chwili, aż otrzymamy lepkie ciasto. Dodajemy do niego jeszcze oliwę i formujemy kulę. Układamy ją w lekko natłuszczonej formie do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy chleb przez około 35 minut. Pozostawiamy wypiek do ostygnięcia na ruszcie, potem kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
