Canva.com

Chleb bezglutenowy z przepisu Jamiego Oliviera. Smakuje obłędnie!

Coraz większą popularnością cieszą się diety bezglutenowe. Ponieważ gluten jest zawarty w pieczywie, to wielu ludzi na świecie z uwagi na stwierdzoną nietolerancję musi z niego zrezygnować. Na szczęście coraz częściej w sklepach można spotkać produkty zbożowe bezglutenowe. Są one jednak droższe od zwykłego pieczywa i nie wyróżniają się szczególnymi walorami smakowymi.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pieczywo bezglutenowe przygotować samemu. Domowy wypiek będzie nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy. Dziś prezentujemy recepturę na chleb bezglutenowy od znanego brytyjskiego kucharza Jamiego Oliviera - autora wielu książek kulinarnych i gospodarza programu o gotowaniu.

Chleb bezglutenowy – przepis Jamiego Oliviera

Składniki na chleb bezglutenowy

Canva.com

  • 450 g mąki razowej bezglutenowej + do posypania
  • 1,5 x 7 g saszetek suszonych drożdży
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 325 ml mleka półtłustego
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 2 łyżki złotego cukru pudru

Przygotowanie pysznego chleba bez glutenu

Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Ustawiamy rondelek na niewielkim gazie i podgrzewamy w nim mleko, po czym odstawiamy je do wystudzenia. Do większej miski wbijamy jajka, dodajemy ocet i powoli wlewamy składniki do ciepłego mleka. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Następnie drewnianą łyżką łączymy suche składniki z masą i mieszamy ją do chwili, aż otrzymamy lepkie ciasto. Dodajemy do niego jeszcze oliwę i formujemy kulę. Układamy ją w lekko natłuszczonej formie do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy chleb przez około 35 minut. Pozostawiamy wypiek do ostygnięcia na ruszcie, potem kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł