Chłodnik litewski Magdy Gessler: Rewolucja to mało powiedziane!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czym jest chłodnik litewski Magdy Gessler?
Chłodnik litewski to zupa na zimno, która swoją popularność zyskała na Litwie, ale również w Polsce. Podstawowymi składnikami tej zupy są: botwinka, ogórki, rzodkiewka, jajka, koper, śmietana i kefir.
Jak przygotować chłodnik litewski Magdy Gessler?
Do przygotowania chłodnika litewskiego Magdy Gessler będziesz potrzebować:
- 1 pęczek botwinki
- 4 ogórki gruntowe
- 1 mała cebula
- 3 jajka
- 1 pęczek koperku
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Botwinkę dokładnie umyj, odetnij liście i ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia.
- Ogórki oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w drobną kostkę.
- Koper drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj kefir, śmietanę, jogurt, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Botwinkę pokrój w cienkie paski i dodaj do miski z sosem.
- Całość wymieszaj z wywarwem z buraków
- Dodaj ogórki, cebulę, jajka oraz koper.
- Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Chłodnik litewski Magdy Gessler podaj z odrobiną koperku oraz pokrojonym w kostkę jajkiem.
Samo zdrowie! Właściwości odżywcze chłodnika litewskiego Magdy Gessler
Chłodnik litewski Magdy Gessler to danie, które oprócz tego, że jest bardzo smaczne, jest również bogate w składniki odżywcze.
Botwinka, będąca głównym składnikiem chłodnika, zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B, a także potasu, żelaza i wapnia. Ogórki, również obecne w daniu, dostarczają organizmowi dużo wody, witaminy C, K oraz potasu.
Jajka, to źródło białka oraz witamin A, D i E, a także składników mineralnych, takich jak żelazo i fosfor. Śmietana oraz kefir są bogate w probiotyki, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną w jelitach.
Chłodnik litewski Magdy Gessler jest również niskokalorycznym daniem, dlatego warto zastąpić nim cięższe i bardziej kaloryczne posiłki, zwłaszcza w czasie letnich upałów.