Krem z selera
Canva.com

Ta zupa jest jedną z najzdrowszych. Wystarczy kilka składników

Jedzenie zup przynosi wiele korzyści. Tego typu danie powinno jak najczęściej gościć na naszym stole. Zupy są pożywne, smaczne, pełne witamin i dostarczają niewielu kalorii. Nie inaczej jest w przypadku zupy selerowej. Potrawę można przyrządzić niezależnie od pory roku, ponadto jest tania i zawsze się udaje.
Reklama

W rankingu najzdrowszych zup to właśnie zupa z selera korzeniowego zajmuje czołowe miejsce. Dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej? Oto przepis!

Zalety zupy selerowej

Zupa z selera to prawdziwa moc witamin - zawiera witaminy E, A oraz witaminy z grupy B. Korzeń selera jest bogactwem flawonoidów, czyli substancji bioaktywnych, które chronią nas przed chorobami i starzeniem. Mają także właściwości przeciwzapalne. Jak przyrządzić zupę selerową?

Przepis na pyszną i zdrową zupę selerową

Składniki:

  • pół cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 seler
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • czerstwa bułka

Sposób przygotowania:

Na patelni roztop masło, wrzuć starty na tarce seler korzeniowy i drobno pokrojoną cebulę. Warzywa duś pod przykrywką przez około 5 minut. Następnie przełóż je do garnka i wlej pół litra wody, dopraw całość pieprzem i solą. Bulion gotuj przynajmniej 10 minut, a potem zmiksuj zupę za pomocą blendera. Danie serwuj z domowymi grzankami przygotowanymi z pieczywa pełnoziarnistego. Smacznego.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama