Awokado
Canva.com

Napar z pestki awokado - dlaczego warto go pić regularnie?

Często nie zdajemy sobie sprawy z różnych korzystnych właściwości odżywczych tych produktów, które teoretycznie mamy pod ręką i po które w każdej chwili moglibyśmy sięgnąć, gdybyśmy tylko zechcieli to zrobić. Pestka awokado, którą bardzo często wyrzucamy zaraz po przekrojeniu zielonego egzotycznego owocu, może nam zastąpić liczne wzmacniające suplementy diety, o ile tylko zdecydujemy się ją pozostawić, a następnie przygotujemy z niej napar z pestki z awokado, który będziemy wypijać przynajmniej
Reklama

Do przygotowania napoju potrzebna nam będzie jedna cała pestka z awokado, suszona melisa, suszony rumianek, płynny miód dla uzyskania lepszego smaku i woda. Najpierw zajmijmy się obróbką pestki. Wyciągnijmy ją bezpośrednio ze świeżego i przekrojonego owocu, a następnie odłóżmy na bok na talerzyku i pozostawmy w spokoju na kilka dni, by pozwolić jej wyschnąć, gdyż tylko wtedy będzie się nadawać do spożycia w formie napoju. Ususzoną pestkę zetrzyjmy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Stworzone z niej wiórki powinny przypominać drobny pyłek.

Jak zrobić napar z pestki awokado?

Awokado
Canva.com

Jeżeli z jednej pestki wyjdzie nam większa ilość pyłku, przełóżmy go do zamykanego pojemnika i używajmy za każdym razem na świeżo, albowiem do przygotowania jednej porcji zdrowotnego napoju potrzebujemy zaledwie jednej łyżeczki pyłku. Taką płaską łyżeczkę umieśćmy w filiżance, dodajmy po łyżeczce suszonej melisy i suszonego rumianku, a następnie zalejmy wszystko szklanką wrzątku. Herbata z pestki z awokado powinna się parzyć przez ok. 5-10 minut. Po tym czasie będzie na tyle ostudzona, że zdołamy od razu ją wypić, ewentualnie dodając do niej jeszcze trochę miodu, by była nieco słodsza i smaczniejsza.

Reklama

Z resztek awokado można zrobić pasty.

Pestkę z awokado tak naprawdę można wykorzystać na wiele sposobów, dlatego wyróbmy sobie taki nawyk, by po wyciągnięciu jej z owocu nigdy jej nie wyrzucać. Starajmy się przygotowywać z niej zdrowotne napary albo traktować jak posypkę, którą możemy umieścić zarówno w wytrawnej sałatce, jak i słodkiej owsiance z owocami i orzechami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama