Canva.com

Chrupiące ogórki małosolne przygotujesz na sucho. Będą gotowe w kilka godzin!

Ogórki małosolne to doskonały dodatek do obiadu, a także idealnie smakują na aromatycznej kanapce z szynką i chrzanem. Dziś przygotujemy pyszne ogórki małosolne bez zalewy. Będą gotowe w zaledwie kilka godzin.

Jak zrobić pyszne ogórki bez zalewy?

Canva.com

Ogórki małosolne możemy z łatwością przygotować w woreczku, na sucho i bez zalewy. To bardzo sprytne rozwiązanie szturmem podbija blogi kulinarne, a także, jak się domyślacie kulinarne profile na Tik toku. Są niezwykle chrupiące, pyszne i co najważniejsze - gotowe w zaledwie kilka godzin. Ogórki małosolne mają delikatny smak, nie tracą koloru i są świetną alternatywą dla kiszonych.

Do przygotowania ogórków na sucho potrzebujemy:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • korzeń chrzanu
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 gałązki kopru
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście chrzanu
  • woreczki strunowe
Canva.com
  1. Ogórki myjemy delikatnie, pod bieżącą wodą. Dzięki temu zabiegowi nasze warzywa nie będą gorzkie. Wrzucamy je do woreczka.
  2. Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, czosnek - na plasterki.
  3. Chrzan, liście laurowe, ziarenka ziela wrzucamy do woreczka z ogórkami i oprószamy je solą.
  4. Zamykamy woreczek na 4 godziny i co jakiś czas potrząsamy nim. Po otwarciu trzymamy ogórki w lodówce.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł