Canva.com

Chutney z ananasa na ostro. Dodaj papryczkę chili i dodatek do dań azjatyckich gotowy

Jeśli zostały wam resztki ananasa, np. z deseru lub ciasta i macie w spiżarni papryczkę chili, to polecamy przygotowanie prostego chutney o słodko-ostrym smaku. To doskonały dodatek do ryżu, a także krakersów jako przekąska.

Co to jest chutney?

Canva.com

Sezon na przetwory trwa, ale jeśli nie jesteście fanami dżemów truskawkowych, czy ogórków kiszonych, a wasze kubki smakowe delektują się kuchnią azjatycką, to polecamy przygotowanie prostego i smacznego chutney z ananasem i ostrym chili.

Chutney to sos o bardzo gęstej konsystencji, który najczęściej jest używany w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Sos ten zazwyczaj jest przygotowywany z owoców, warzyw oraz z dodatkiem musztardy, rodzynek i ziół. Chutney możemy być dobrym dodatkiem do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Najbardziej popularne sosy na świecie to m.in. chutney kokosowe, cebulowe, pomidorowe, miętowe, limonkowe i czosnkowe.

Jak zrobić przetwory z ananasa na ostro?

Canva.com

Pyszne chutney do ryżu z ananasem i chili przygotujemy z poniższych składników:

  • 1 ananas
  • szczypta cukru brązowego
  • pół szklanki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • pół limonki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczka chili
  • liście laurowe i pieprz czarny w ziarnach

Przygotowanie chutney krok po kroku

  1. Ananasa obieramy dokładnie ze skórki. Odcinamy środek i kroimy miąższ w kosteczkę.
  2. Na osobnej desce siekamy czerwoną cebulę i papryczkę chili bez pestek.
  3. Do garnka wsypujemy cukier brązowy i dodajemy ocet winny.
  4. Dolewamy po kilku minutach miód, sok z limonki oraz dodajemy czerwoną cebulę, chili, liście laurowe i ziarenka pieprzu.
  5. Chutney gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  6. Dodajemy kawałki ananasa i mieszamy wszystko.
  7. Pyszny sos przelewamy do wyparzonych słoiczków.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł