Ciasto Vanessa jest dobre na każdą okazję. Fani czekolady będą zachwyceni
Do przeczytania w ok. 2 min.
Podstawowym składnikiem deseru jest czekolada - w postaci tabliczki mlecznej i budyniu. Gotowe ciasto wprost rozpływa się w ustach. Na koniec można zaszaleć i posypać je czekoladową posypką. Będzie to zwieńczenie specjału, w dodatku doskonale przełamie smak śmietany.
Ciasto Vanessa – prosty przepis krok po kroku
Składniki:
- paczka herbatników
- 2 saszetki śmietany fix
- słodka śmietanka 30%
- 1/3 szklanki cukru
- litr mleka
- 2 saszetki budyniu czekoladowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół kostki masła
- 2 jajka
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- tabliczka mlecznej czekolady
- posypka czekoladowa
- 3 łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania
Ubijamy białka - najlepiej za pomocą miksera. Podczas tej czynności partiami dodajemy żółtka i cukier. Do masy w naczyniu wsypujemy kakao i obydwie mąki. Wszystko mieszamy albo miksujemy, aż otrzymamy zwartą masę.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, który potem smarujemy masłem. Przelewamy przygotowaną masę do formy i wykładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 na około 15-20 minut. W misce lub szklance mieszamy mleko i dwa budynie w proszku, natomiast mleczną czekoladę drobno siekamy.
Potem przekładamy całość do garnuszka. Zagotowujemy czekolady, bez przerwy mieszając, aby nic się nie przypaliło. Po uzyskaniu jednolitej masy zdejmujemy naczynie z gazu. Gdy masa wystygnie, przelewamy ją do miski i wrzucamy pokrojone masło, miksujemy do czasu, aż powstanie jednolity krem. Rozsmarowujemy go na upieczonym wcześniej cieście, a potem umieszczamy na nim równomiernie herbatniki. Obie śmietany (schłodzone) miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta. Smacznego!