Kruche ciasto ciasto ze śliwkami węgierkami i kruszonką
Canva.com

Kruchutkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Tylko jeden rodzaj śliwek jest tak pyszny po upieczeniu!

Październik to bogactwo owoców sezonowych. Stragany uginają się od jabłek, gruszek i oczywiście śliwek. Dlatego warto wykorzystać te wspaniałości i upiec przepyszne kruche ciasto ze śliwkami. Aby efekt był naprawdę wyborny sprawdź, który rodzaj śliwek będzie najlepszy do pieczenia!
Reklama

Składniki na kruchutkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

  • 600 g śliwek węgierek (koniecznie! Węgierki to najlepsze śliwki do wypieków)

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g zimnego masła

  • 3 żółtka

  • 100 g cukru pudru

  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

  • cukier puder do dekoracji

Połówki śliwek węgierek ułożone w formie na spodzie z ciasta
Pixabay.com

Jak upiec kruche ze śliwkami?

  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem.

  2. Bardzo zimne masło ścieramy na grubej tarce i łączymy z mąką z cukrem tak, aby powstały drobne kuleczki.

  3. Dodajemy żółtka i szybko zarabiamy kruche ciasto. Następnie dzielimy je na 2 nierówne części. Mniejszą zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika. 

  4. Większą część ciasta rozkładamy równomiernie na natłuszczonej blaszce do pieczenia lub tortownicy i na 20 minut wstawiamy do lodówki. 

  5. W tym czasie szykujemy śliwki. Śliwki węgierki płuczemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Owoce przecinamy na połówki wzdłuż. Możemy posypać je odrobiną cynamonu i wymieszać.

  6. Schłodzony spód wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 210 stopni Celsjusza. Pieczemy 10 minut.

  7. Teraz na podpieczonym cieście gęsto układamy połówki śliwek — muszą do siebie przylegać.

  8. Wyjmujemy mniejszą część ciasta z zamrażalnika i kruszymy je na śliwki (możemy też wykorzystać tarkę).

  9. Ciasto ze śliwkami i kruszonką ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.  

  10. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Węgierki — najlepsze do ciasta

Węgierki to najlepsze śliwki do pieczenia oraz na powidła. W trakcie pieczenia lub gotowania oddają bardzo dużo naturalnej słodyczy, dlatego praktycznie nie wymagają dodawania cukru. Mają też świetną konsystencję po upieczeniu — owoce pozostają w całości, ale są miękkie i delikatne. To właśnie w październiku węgierki są najsłodsze, dlatego wykorzystajmy je do przygotowania tego pysznego ciasta. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama