Ciasto z jabłkami - sekrety udanego ucieranego ciasta!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto z jabłkami
Składniki:
- 250g miękkiego masła
- 150g cukru
- 5 jajek
- 250g mąki
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jabłka
Sposób przygotowania:
- Masło i cukier utrzyj na puszystą masę.
- Dodwaj po jednym jajku i miksuj.
- Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Dodaj jabłka do masy i wymieszaj.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut.
Ciasto z jabłkami - ABC udanego wypieku
Jakie jabłka wybrać do ciasta?
Do ciasta z jabłkami warto wybrać jabłka kwaśne, np. Antonówki, które zachowują swój smak i konsystencję po upieczeniu. Można też użyć jabłek słodszych, np. Jonagold, ale wtedy warto zmniejszyć ilość cukru w przepisie.
Jak przygotować jabłka do ciasta?
Jabłka należy obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki lub kostkę. Można też zetrzeć je na tarce.
Jak uniknąć zbyt wilgotnego ciasta z jabłkami?
Aby ciasto z jabłkami nie było wilgotne, warto upiec je w odpowiedniej temperaturze (180°C) przez wystarczająco długi czas (około 50 minut). Można też upiec jabłka przed dodaniem ich do ciasta, wtedy tracą część wilgoci i nie robią zakalca.
Jakie dodatki pasują do ciasta z jabłkami?
Ciasto z jabłkami można podawać na wiele sposobów. Pasują do niego np. kruszonka, cukier puder, lody waniliowe, bita śmietana, jogurt naturalny, cynamon. Można też dodać do niego rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.