sos do gołąbków
canva.com

Sos do gołąbków - klasyka z twistem! [2 przepisy!]

Jeśli szukasz idealnego sosu do gołąbków, to dobrze trafiłaś - zdradzimy Ci przepisy na sosy do gołąbków, które nie mają sobie równych! Klasyczne pomidorowe, ale... z twistem!
Reklama

Pomidorowy sos do gołąbków - przepis z pieczonymi pomidorami

Jeśli lubisz bardziej wykwintne wersje sosu pomidorowego, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przygotowanie sosu:

  1. Pomidory pokrój na cztery części i ułóż na blasze do pieczenia.
  2. Dodaj do pomidorów obrany czosnek i pokrojoną w plastry cebulę. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  3. Pomidory po upieczeniu pozbaw skórek i przełóż do garnka.
  4. Dodaj przyprawy: sól, pieprz i oregano. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
sos do gołąbków
canva.com

Sos pomidorowy do gołąbków - przepis z klasyczną nutą smaku

Reklama

Składniki na sos:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 50 ml jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie sosu:

  1. Do garnka wlej bulion warzywny i dodaj koncentrat pomidorowy.
  2. Dodaj przecier pomidorowy i jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj aż sos zgęstnieje
  4. Dopraw sos solą i pieprzem.

Sos pomidorowy to klasyka wśród sosów do gołąbków. Te przepisy z pewnością przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnego smaku. Te sosy świetnie komponuje się z mięsem i ryżem. Dobry sos do gołąbków to klucz do sukcesu tej potrawy.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama