canva.com

Cukinia w zalewie octowej - ten trik zmienia wszystko!

Cukinia w zalewie octowej to przepis na pyszną i łatwą do przygotowania przekąskę. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy kanapek. Tak przygotowana cukinia będzie cieszyć twoje podniebienie przez całą zimę!

Cukinia w zalewie octowej z dodatkiem papryki i marchewki

Do przepisu na cukinię w zalewie octowej z dodatkiem papryki i marchewki potrzebne będą:

  • 3 kg cukinii
  • 1 duża papryka oraz 2 marchewki (opcjonalnie)
  • gorczyca, czarny pieprz (2 łyżeczki), liście laurowe
  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki stołowe soli
canva.com

Przygotowanie cukinii w zalewie octowej z dodatkiem papryki i marchewki jest bardzo proste. Cukinię należy umyć i oczyścić paprykę. Jeśli chcesz, możesz pokroić cukinię w podłużne paski i ją również oczyścić ze środka. Następnie cukinię i paprykę należy pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki. Do wyparzonych słoików wkładamy umytą cukinię, pokrojoną paprykę i marchewkę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gorczyce.

Do garnka wlewamy wodę, dolewamy ocet, dodajemy sól i cukier - zagotowujemy. Gorącą marynatą zalewamy cukinię w słoikach. Gotowe słoiki cukinii w zalewie octowej z dodatkiem papryki i marchewki należy pasteryzować w garnku wyściełanym ścierką, ułożyć słoiki na dnie i zalać wodą do 3/4 wysokości. Gotować około 10 minut, a następnie odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady na temat przygotowania cukinii w zalewie octowej

  • Najlepsze są młode cukinie - są bardziej miękkie i łatwiejsze do przetworzenia.
  • Przed dodaniem cukinii do zalewy, warto ją lekko osolić i odstawić na 30 minut - cukinia puści wtedy wodę i nie będzie twarda po przetworzeniu.
  • W zalewie octowej można dodawać różne przyprawy - np. koper, czosnek, pieprz, kolendrę, gorczyce, cynamon, imbir.
  • Cukinia w zalewie octowej dobrze się przechowuje i może być smacznym dodatkiem do wielu dań.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł