Cukinia w zalewie octowej - ten trik zmienia wszystko!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Cukinia w zalewie octowej z dodatkiem papryki i marchewki
Do przepisu na cukinię w zalewie octowej z dodatkiem papryki i marchewki potrzebne będą:
- 3 kg cukinii
- 1 duża papryka oraz 2 marchewki (opcjonalnie)
- gorczyca, czarny pieprz (2 łyżeczki), liście laurowe
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki stołowe soli
Przygotowanie cukinii w zalewie octowej z dodatkiem papryki i marchewki jest bardzo proste. Cukinię należy umyć i oczyścić paprykę. Jeśli chcesz, możesz pokroić cukinię w podłużne paski i ją również oczyścić ze środka. Następnie cukinię i paprykę należy pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki. Do wyparzonych słoików wkładamy umytą cukinię, pokrojoną paprykę i marchewkę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gorczyce.
Do garnka wlewamy wodę, dolewamy ocet, dodajemy sól i cukier - zagotowujemy. Gorącą marynatą zalewamy cukinię w słoikach. Gotowe słoiki cukinii w zalewie octowej z dodatkiem papryki i marchewki należy pasteryzować w garnku wyściełanym ścierką, ułożyć słoiki na dnie i zalać wodą do 3/4 wysokości. Gotować około 10 minut, a następnie odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Porady na temat przygotowania cukinii w zalewie octowej
- Najlepsze są młode cukinie - są bardziej miękkie i łatwiejsze do przetworzenia.
- Przed dodaniem cukinii do zalewy, warto ją lekko osolić i odstawić na 30 minut - cukinia puści wtedy wodę i nie będzie twarda po przetworzeniu.
- W zalewie octowej można dodawać różne przyprawy - np. koper, czosnek, pieprz, kolendrę, gorczyce, cynamon, imbir.
- Cukinia w zalewie octowej dobrze się przechowuje i może być smacznym dodatkiem do wielu dań.