canva.com
Sałatka szwedzka - prosty trik na idealną chrupkość!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli szukasz klasycznego przepisu na pasteryzowaną sałatkę szwedzką, dobrze trafiłaś! Ta sałatka jest idealna do podjadania, obiadu lub jako dodatek do pieczonych mięs. Jej słodkawy i kwaśny smak zachwyci każdego, kto lubi ogórki.
Reklama
Składniki:
- 5 kg zielonych gruntowych ogórków
- 1,5 szklanki octu 8-10%
- 3 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 czubata łyżka soli
- 3 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 główki czosnku
- 18 ziaren ziela angielskiego
- 18 ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Umieść ogórki w dużym naczyniu i posyp solą. Odstaw na około 3 godziny.
- Po tym czasie dokładnie umyj ogórki i pokrój w cienkie plastry.
- W dużym garnku wymieszaj ocet, cukier, olej, gorczycę, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj.
- Dodaj ogórki do zalewy i gotuj przez około 5 minut.
- Do każdego słoika dodaj po 1 główce czosnku i 2 łyżeczki gorczycy.
- Napełniaj słoiki ogórkami z zalewą.
- Pasteryzuj w wodzie o temperaturze 85-90°C przez około 10-15 minut.
Reklama
Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
canva.com
Król spiżarni? Tak, dzięki kilku dodatkom i paru trikom:
- Możesz dodać marchewkę, cebulę lub koper do sałatki.
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące ogórki, umieść je w lodówce na około 12 godzin przed przygotowaniem.
- Zamiast pasteryzować, możesz też przechowywać sałatkę w lodówce przez około 2 tygodnie.
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak, dodaj do zalewy liść laurowy lub gałązkę rozmarynu.
Zobacz także
Sałatka szwedzka - z miłości do ogórków
Przygotowanie sałatki szwedzkiej może wymagać trochę pracy, ale rezultaty na pewno Cię zadowolą! Pasteryzowane ogórki są świetnym dodatkiem do wielu dań i idealnie sprawdzą się jako przekąska.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Mrożenie ogórków. Czy stracą smak?
Sezon ogórkowy to czas, gdy te chrupiące warzywa królują na naszych stołach. Jednakże zdarza się, że mamy więcej ogórków, niż możemy zjeść, co prowadzi do pytania: czy można mrozić ogórki? Wielu z nas obawia się, że mrożenie może wpłynąć na smak i teksturę tych warzyw.
Kucharka zdradziła tajemnicę idealnych ogórków. Tyle soli trzeba dodać do kiszonki
W przygotowaniu kiszonek, a zwłaszcza ogórków, wiele zależy od odpowiedniego stosunku soli. Jeśli marzysz o pysznych, chrupiących i soczystych ogórkach, to z pewnością docenisz tę recepturę.
Ogórki po watykańsku lepsze do małosolnych? Sprawdź przepis!
Przygotowanie ogórków po watykańsku to nie tylko kulinarne doświadczenie, ale też sposób na odkrycie wyjątkowego smaku i ciekawych historii. Ciesz się smakiem, który przetrwał wieki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl