Cukinia z piekarnika - pyszne dania gotowe w pół godziny!
Do przeczytania w ok. 3 min.
Przepis na cukinię z piekarnika z serem parmezan
- 1 cukinia (ok. 600g)
- 150g sera parmezan
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
Cukinię dokładnie umyj i pokrój na plasterki. Następnie posyp solą i odstaw na 30 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinię osusz i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy plasterki oliwą, a następnie posyp serem parmezanem i ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 25 minut, do momentu aż cukinia będzie miękka i lekko zrumieniona. Podawaj na ciepło.
Cukinia z piekarnika z serem i pomidorami
- 3 średniej wielkości cukinie
- 250 gramów pomidorów
- 250 gramów żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Cukinię przekrajamy wzdłuż, miąższ ze środka wydrążamy łyżką i kroimy go w kostkę. Pomidory kroimy w plasterki, a ser ścieramy na tarce. Czosnek drobno siekamy i mieszamy z oliwą oraz suszonym oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i wypełniamy nim cukinie. Następnie układamy cukinie na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- 1 cukinia (ok. 500g)
- 500g mięsa mielonego (np. łopatka wieprzowa)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki tartego sera
- sól, pieprz, papryka w proszku, zioła prowansalskie
Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ łyżką. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni na maśle. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i ziołami prowansalskimi. Wydrążone cukinie farszujemy masą mięsną i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, do momentu aż cukinie będą miękkie i lekko zrumienione. Podajemy na ciepło.
Cukinia pieczona z papryką
- 1 cukinia (ok. 500g)
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Cukinię myjemy, kroimy na plastry, a paprykę na paski. Wszystko układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut, do momentu aż cukinia i papryka będą miękkie i lekko zrumienione. Podajemy na ciepło.
Cukinia z piekarnika z serem feta
- 1 cukinia (ok. 500g)
- 100g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, oregano
Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Na każdy plaster układamy kawałek sera feta i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut, do momentu aż cukinia będzie miękka, a ser lekko zrumieniony. Podajemy na ciepło.
Cukinia z piekarnika z ziemniakami i cebulą
- 1 cukinia (ok. 500g)
- 2 ziemniaki
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- 5 drobnych pieczarek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Cukinię i ziemniaki myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Cebulę kroimy w półksiężyce, pomidorki myjemy a pieczarki obieramy ze skóry. Wszystko układamy w naczyniu do zapiekania. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Podajemy na ciepło.
Cukinia z piekarnika to proste i smaczne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Cukinia świetnie komponuje się z różnymi warzywami i serami, dzięki czemu można zawsze stworzyć coś nowego i interesującego. Pamiętajmy, że pieczenie cukinii jest zdrowszym sposobem przygotowania niż smażenie, a do tego zachowujemy wszystkie wartości odżywcze warzywa.