Musaka
Canva.com

Grecja na talerzu. Oto receptura na tradycyjną musakę pełną słońca

Któż z nas nie chciałby wyjechać do Grecji? To kraj idealny jednakowo na leniwy odpoczynek, ale też aktywne wakacje. Nie sposób w tym krótkim artykule wymienić wszystkich zalet słonecznego państwa nad Morzem Śródziemnym, warto wspomnieć jednak o przepysznej kuchni, która dla Greków jest niemalże świętością i ważną częścią stylu życia.
Reklama

Kojarzymy choćby słynne biesiady w tawernach zwieńczone znakomitym i obfitym posiłkiem. Jednym ze sztandarowych dań greckiej kuchni jest musaka: przepyszna zapiekanka przygotowywana na bazie mielonego mięsa wołowego, bakłażana oraz pomidorów. Idealnym uzupełnieniem będzie tutaj sos beszamelowy i oczywiście butelka greckiego wina.

Składniki na grecką musakę

Z podanych proporcji powinniśmy otrzymać od sześciu do ośmiu porcji potrawy: 800 g mielonej wołowiny, bakłażan, szklanka czerwonego wina, puszka krojonych pomidorów, cebula, trzy ząbki czosnku, oliwa, cztery łyżki startego żółtego sera, szklanka mleka, po dwie łyżki mąki i masła, po łyżce oregano, rozmarynu i natki pietruszki oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon i chilli).

Reklama

Jak zrobić pyszną musakę?

Przygotowanie musaki zaczynamy od umycia i pokrojenia wzdłuż w plastry bakłażana. Plastry posypujemy solą i odstawiamy na dziesięć minut, po czym płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Plastry smarujemy cienko oliwą i oprószamy pieprzem. Grillujemy po minucie z każdej strony. W tym czasie cebulę i czosnek obieramy oraz drobno siekamy.

Szklimy na rozgrzanej oliwą patelni. Dodajemy mięso i smażymy na rumiany kolor. Wlewamy wino, po upływie pięciu minut dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą. Przyprawiamy ziołami, dodajemy do smaku cynamon, chilli, sól oraz pieprz. Dusimy przez dziesięć minut. Masło rozpuszczamy w rondelku i wsypujemy mąkę.

Reklama

Mieszając, rumienimy. Nie przestawając mieszać, wlewamy mleko. Gotujemy aż do momentu uzyskania sosu beszamelowego. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy równomiernie przygotowanym sosem i przykrywamy plastrami bakłażana. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama