Canva.com

Cynamonki z ciasta francuskiego. Wystarczą 4 składniki i deser gotowy!

Obłędnie pyszne i zaskakująco cynamonowe - takie są kultowe cynamonki, czyli cinammon rolls. Te aromatyczne drożdżówki z ciasta francuskiego niebywale smakują w towarzystwie karmelowej latte z puszystą pianką. Taki zestaw chcielibyśmy jeść co dzień!

Wystarczy kilka składników

Canva.com

Uwielbiamy ciasto francuskie. Jego delikatny, puszysty smak zniewala nasze kubki smakowe. Chociaż cynamonki są pysznym deserem na słodko, to na naszym portalu nie brakuje przepisów na ciasto francuskie na słono. To doskonała alternatywa dla tych, którzy uwielbiają słony i wyrazisty smak. Polecamy!

Cynamonki są uwielbianym pomysłem na śniadanie lub lekki deser do kawy. Popularnie nazywane są cinnamon rolls i często są dostępne w popularnych sieciach z kawą na wynos. Dziś możecie zrobić je tanio w domu. Przedstawiamy przepis na cynamonki z ciasta francuskiego dla 6 osób.

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżeczek cynamonu
  • 2 jajka
  • 6 łyżek drobnego cukru

Jak zrobić cinnamon rolls w domu?

Canva.com
  1. Na początku rozwałkowujemy płaty ciasta francuskiego, a następnie rozsmarowujemy roztopione masło na blatach ciasta.
  2. Mieszamy cukier z aromatycznym cynamonem i posypujemy blaty ciasta.
  3. Czas zwinąć w rulonik ciasto i pokroić je na kawałki.
  4. Każdy kawałek starannie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wierzch cynamonek oblewamy lub smarujemy pędzelkiem roztworem z jajka.
  6. Cynamonki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Jeśli chcemy, aby miały bardziej wyrazisty smak, to możemy pokruszyć na wierzch kawałki orzechów i karmelu.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł