Czereśnie korzystnie wpływają na układ krążenia. Jakie jeszcze mają właściwości?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czerwone i zdrowe
Czereśnie to owoce pełne przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi zwalczać wolne rodniki. Mają również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie spowodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Są również bogate w błonnik i niskokaloryczne. Czerwone czereśnie to świetna przekąska dla tych, którzy chcą schudnąć.
Czereśnie mogą być spożywane świeże lub suszone, ale zazwyczaj są spożywane jako przekąska. Ich kwaśny smak sprawia, że są dobrym wyborem na śniadanie lub deser. Pomagają również zapobiegać osteoporozie i rakowi.
Pełno właściwości zdrowotnych
Warto jednak uważać z nadmiernym spożywaniem czereśni, bowiem może to doprowadzić do biegunki i bólu brzucha. Osoby, które są uczulone na czereśnie zdecydowanie powinny unikać tych kuszących owoców w swojej diecie. Dzieje się tak, ponieważ owoce te zawierają rodzaj substancji chemicznej zwanej furanokumarynami, które działają jak naturalne pestycydy.
Owoce mają właściwości przeciwstarzeniowe. Zawierają przeciwutleniacze i flawonoidy, które działają, aby utrzymać organizm w młodszym i lepszym stanie. Wiśnie są również zapakowane w witaminę C, która jest niezbędna dla zdrowia skóry. Zawierają również kwercetynę, która jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. Najlepszym sposobem spożywania wiśni jest spożywanie ich na surowo, ponieważ ich gotowanie może zmniejszyć ich korzyści zdrowotne.