zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź was zaskoczy

Wiele osób kupując dynie na Halloween, zastanawia się, czy potem można ją zjeść. Odpowiedź brzmi: to zależy, jaką dynię kupisz. Dynia ozdobna nie będzie nadawać się do spożycia, ale z pewnością wydrążony z niej lampion będzie naprawdę intrygujący. Lampion z dyni jadalnej również będzie ładny, ale potem będzie można zjeść zrobiony z dyni pyszny obiad.

Dynia na Halloween

Najważniejszym symbolem Halloween jest oczywiście dynia z wydrążonym w środku lampionem zwana Jack O' Lantern od strasznej legendy o Jacku, który oszukał samego diabła.

Chociaż Halloween najhuczniej obchodzone jest właśnie w Stanach Zjednoczonych Ameryki i Wielkiej Brytanii, gdzie niemal w każdym domu znajdziemy 31 października wydrążoną dynię z lampionem w środku. Według wierzeń to właśnie 31 października wszystkie złe duchy wychodzą na ziemię, a ludzie zakładają maski, żeby je odstraszyć.

zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Czy dynia na Halloween jest jadalna?

Warto zauważyć, że wdrążona na Halloween dynia będzie cieszyć nasze oko nawet kilka dni. Jeśli nie chcesz, żeby lampion skurczył się od ciepła, warto zastosować się do pewnej wskazówki. Jeśli włożysz do środka papierowe ręczniki i odczekasz około 40 minut, cały wilgoć się wchłonie. Spróbuj także zabezpieczyć wnętrze i miejsca, gdzie wycinano otwory i dokładnie wysmaruj je olejem.

Niemal każda dynia jest jadalna z tym, że dynie ozdobne są bardzo niesmaczne, ale za to znacznie ładniej się prezentują. Jeśli chcesz połączyć przyjemne z pożytecznym, wybierając dynie na Halloween, postaw na taką, która nie dość, że będzie ładna, to potem będziesz mógł zrobić z niej smaczny obiad. Pestki możemy uprażyć, a z samej dyni sporządzić pyszne purée.

Na Halloweenową dynię jadalną warto wybrać jedną z poniższych.

  • Quintale – ogromna, okrągła dynia z pomarańczową skórką i jadalnym miąższem.
  • Tom Fox — najczęściej używana dynia na Halloween, bo jest idealna do wycinania i bardzo duża.
  • Baby Bear – mała dynia o pomarańczowej skórce, można ją uprawiać na balkonie.
  • Uchiki Kuri – jej miąższ smakuje jak kasztany.
  • Sweet Dumpling — nie dość, że jest to dynia dekoracyjna i jadalna, to jeszcze ma kremowobiałą skórkę w ciemnozielone pasy.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł