Czy kawa powoduje ślepotę? Specjaliści nie mają wątpliwości
Do przeczytania w ok. 2 min.
Interesujące badanie dotyczące wpływu kawy na jaskrę
U osób, które piją minimum trzy filiżanki kawy w ciągu dnia, zapadalność na jaskrę torebkową może być większa niż u ludzi, którzy „małej czarnej" nie piją lub piją ją w bardzo małych ilościach, zwłaszcza gdy dolegliwość występowała kiedyś u kogoś z ich rodziny. Odkryli to badacze z Uniwersytetu Harvarda. Wyniki tej analizy opublikowano w czasopiśmie „Investigative Ophthalmology & Visual Science". Naukowcy zbadali przeszło 41 tysięcy mężczyzn i niemal 79 tysięcy kobiet.
Początkowo biorący udział nie mieli dotychczas jaskry; wszystkim badano oczy w okresie od 1980 do 2008 roku. Dodatkowo specjaliści zwrócili się do uczestników o wypełnienie ankiet, w których podawali wiadomości o ilości wypijanej kawy. Zwiększenie ryzyka u ludzi systematycznie pijących minimum trzy filiżanki czarnego napoju dziennie oszacowano na 66%. Niemniej jednak trzeba zastanowić się, czy analiza została przeprowadzona skrupulatnie, innymi słowy, czy wykluczono inną opcję. Do jednego z czynników ryzyka zachorowania na jaskrę, zresztą znanym od dawna i udokumentowanym wielokrotnie, należy niskie ciśnienie krwi.
Kawa a jaskra
Czy zatem zachodzi związek picia kawy z jaskrą? Należy przede wszystkim zaznaczyć, że schorzenie ma związek z niskim ciśnieniem tętniczym, a to niskociśnieniowcy z reguły raczą się kawą. Aby kompetentnie określić, jak kawa wpływa na jaskrę, analizowano to, co staje się z ciśnieniem wewnątrzgałkowym po spożyciu „małej czarnej”. Wyniki nie były dość jednoznaczne. Część ludzi ujawniło, że istnieje tu pewna korelacja, w czasie gdy inni uzyskiwali wyniki przeciwne. Jak wynika z najnowszych i najbardziej precyzyjnych badań zrealizowanych przez specjalistów z Massachusetts, które opublikowano w 2012 roku, po wypiciu kawy z kofeiną ciśnienie w gałkach ocznych prowizorycznie zwiększa się nieznacznie, lecz nie na tyle, by miało to szczególne znaczenie kliniczne.