Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Czy można jeść warzywa z puszki? Zdania są bardzo podzielone

Zimą bardzo trudno o świeże warzywa. Wiele osób, aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę witamin i minerałów, sięga po warzywa z puszki. Sprawdzamy, czy to naprawdę dobra decyzja i czy warzywa z puszki nadal mają cenny skład.

Czy warzywa z puszki są zdrowe?

Opinie na ten temat, czy warzywa z puszki są szkodliwe, nadal są podzielone. Wielu badaczy twierdzi, że warzywa wchodzą w reakcję z puszką, w której składzie można znaleźć związek chemiczny – bisfenol A (BPA), co ma być bardzo niezdrowe. Wnętrze puszki jest pokryte związkiem chemicznym, aby jedzenie nie miało bezpośredniego kontaktu z metalem.

Wielu dietetyków twierdzi, że substancja wykazuje szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka, zwiększając ryzyko niektórych schorzeń takich jak: choroby układu krążenia i nowotwory. Co ciekawe, badania naukowe nie odpowiadają wprost na pytanie, czy substancja, która przenika do żywności, jest szkodliwa. Analizy naukowców jasno pokazały, że związek BPA w dużych ilościach ma negatywny wpływ na naszą gospodarkę hormonalną.

Z drugiej strony, badania prowadzone na mniejszej ilości BPA przyniosły zróżnicowane wyniki. Według niektórych badaczy śladowe ilości BPA (a z takimi mamy do czynienia w puszkach) nie mają żadnego wpływu na nasze zdrowie. Inni twierdzą, że na pytanie dotyczące potencjalnej szkodliwości małej ilości BPA nie da się na razie jednoznacznie odpowiedzieć.

Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Zalety i wady warzyw konserwowanych

Najważniejszą zaletą warzyw z puszki jest fakt, że są one znacznie świeższe niż te kupowane w hipermarketach. Wynika to z tego, że czas między zebraniem produktu a zakonserwowaniem go w puszce jest krótszy niż czas, jaki jest potrzebny na transport do Europy.

Warzywa z puszki zawierają wiele cennych minerałów i składników, których jednak jest znacznie mniej niż w przypadku świeżych warzyw kupowanych na targowiskach. Wynika to z faktu, że warzywa konserwowane są poddawane obróbce termicznej, która niszczy cenne witaminy i składniki mineralne. Największe straty można zaobserwować w przypadku witaminy B i C.

Pomimo kilku wad, warzywa z puszki są interesującą alternatywą zimą, gdy cierpimy na brak potrzebnych minerałów i witamin, dlatego od czasu do czasu warto po nie sięgnąć.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł