Czy ocet jabłkowy jest zdrowy dla naszego organizmu?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Nie każdy wie, że ocet jabłkowy powstał całkowicie przypadkowo. Właściwości lecznicze doceniali już Babilończycy, czy słynna Kleopatra i Hipokrates. Przez tysiące lat ludzkość zauważyła, że ocet jabłkowy ma wiele cennych właściwości.
Warto wiedzieć, że ocet ten powstaje w ramach fermentacji alkoholowej i octowej jabłek lub soku jabłkowego. Dzieje się to przez synergię drożdży i bakterii octowych. Często na etykietkach butelek z octem znajdziemy informację, że ocet jabłkowy to tak naprawdę bezalkoholowy napój z jabłek z dodatkiem aromatów i barwników.
Czy ocet jabłkowy i winny mają coś ze sobą wspólnego?
Wiele osób zadaje pytanie, czy ocet jabłkowy różni się od octu winnego. Warto wiedzieć, że oba rodzaje są bardzo kwaśne, dzięki kwasowi octowemu. Różni je jednak wyjściowy surowiec, z którego powstają. Ocet jabłkowy powstaje z owoców, a winny - z wina.
Zdrowy skład
Ocet jabłkowy jest bogaty w antyoksydanty, bakterie probiotyczne, witaminy i liczne makro- oraz mikroelementy. W składzie nie brakuje witaminy C, witaminy B, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, a także katechiny, taniny, beta-karotenu, czy kwasu jabłkowego.
Warto wiedzieć, że ocet jabłkowy ma dobre działanie w walce z bakteriami. Sprawnie wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, poprawia krążenie oraz pracę serca, a także wspomaga w walce z kilogramami. Ocet jabłkowy dobrze wpływa na odchudzanie. W jaki sposób? 1 łyżeczka tego specyfiku sprawi, że zmniejszy się nasze poczucie głodu, a zwiększy uczucie sytości podczas spożywania posiłku.
Ocet jabłkowy ma także bardzo dobry wpływ na skórę i włosy. W obu przypadkach ocet ma dobre oddziaływanie i potwierdzają to liczne badania naukowców. Ocet z jabłek możemy wykorzystać także w kuchni oraz jako ekologiczny środek do sprzątania.