Canva.com

Czym zastąpić mięso? Wegańskie kotleciki zrobisz z TEGO warzywa

Kuchnia roślinna to wiele ciekawych pomysłów na proste i smaczne dania. Czym zastąpić mięso? Jedną z ciekawszych propozycji mogą się okazać wegańskie kotlety, do których przygotowania wystarczy marchew, biała fasola, kasza jaglana i przyprawy. Jak przygotować takie danie? Oto przepis, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Składniki na pyszne kotleciki wegańskie

Do przygotowania wegańskich kotletów niezbędne są następujące składniki:

  • starta marchew (2 szklanki)
  • puszka białej fasoli
  • ugotowana kasza jaglana (pół szklanki)
  • olej
  • bułka tarta (pół szklanki)
  • nasiona słonecznika (1 łyżka)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (1 ząbek)
  • przyprawy: łyżka sosu sojowego, odrobina startego imbiru, łyżeczka wędzonej papryki, pół łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz.

Jak przemienić te składniki w smaczne, pożywne i zdrowe kotlety?

To proste! Na początek należy zetrzeć marchew, ugotować kaszę, a fasolę dokładnie zmiksować z takimi dodatkami, jak olej, cebula, czosnek oraz imbir. Gdy masa z fasoli i przypraw będzie już gotowa, można ją połączyć ze startą marchewką i ugotowaną kaszą, dodać do tej masy tartą bułkę i nasiona słonecznika, a całość dokładnie wymieszać. Następnie należy uformować kotlety i układać je na blasze. Ostatni etap to pieczenie przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gotowe kotlety świetnie sprawdzają się jako dodatek do ziemniaków i kaszy, można też do nich podać ulubioną surówkę lub sałatkę.

Przepis na wegańskie kotlety z białej fasoli i marchewki to jeden z najlepszych dowodów na to, że kuchnia roślinna nie musi być ani droga, ani trudna. Dań, które można przygotować bez problemu w domowym zaciszu, jest sporo. Każde z nich zaskoczy nas swym smakiem i wyjątkowym charakterem, każde może okazać się idealnym dodatkiem do zdrowej i zróżnicowanej diety.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł