Dania z tym składnikiem są źródłem błonnika. Dodaj je do swojej diety
Do przeczytania w ok. 1 min.
Doskonałe źródło błonnika i przeciwutleniaczy
Grzyby mun (znany też jako uszak lub grzyb brzozowy) to dobre źródło błonnika i białka, bez których ludzki organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Można w nich też znaleźć sporo silnych przeciwutleniaczy, dzięki którym zdrowa dieta z grzybami mun pomaga chronić się przed wolnymi rodnikami i zgubnymi skutkami ich obecności w organizmie. Spora ilość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit, a to przekłada się na lepsze samopoczucie. Grzyby mun są jednocześnie bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz takich minerałów, jak żelazo, magnez i wapń. Są to kolejne substancje, których niedobory mogą stać się przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem.
W jaki sposób można włączyć grzyby mun do swej diety?
Kuchnia azjatycka jest bardzo popularna, zatem każda zainteresowana osoba bez problemu znajdzie przepisy na dania z grzybami mun. Wśród wielu propozycji pojawia się m.in. azjatycka zupa z kurczakiem, kapusta pekińską, zielonym groszkiem i grzybami mun, którą podaje się z makaronem ryżowym. Grzyby te świetnie sprawdzą się też jako dodatek do dań z duszonymi warzywami, można je też dodać do dań z makaronem i kurczakiem. Mun pasują też do dań typu ramen oraz sajgonek.