Delikatne ciasto drożdżowe z kremem i orzechami. Ten smak zachwyca!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne ciasto
Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:
na ciasto:
- 350 g mąki tortowej,
- 3 łyżki cukru drobnego,
- 7 g suchych drożdży (instant),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 255 ml ciepłego mleka 3,2%,
- 3 łyżki oleju;
ponadto:
- 150 g dżemu morelowego,
- 100 g płatków migdałów,
- 100 g orzechów pinii;
na krem:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g),
- 255 ml mleka,
- 100 g miękkiego masła,
- 2 łyżki cukru.
Jak zrobić pyszne ciasto?
Przygotowanie – przygotujmy ciasto: suche składniki wsypmy do misy miksera, wymieszajmy. Wbijmy jajka, wlejmy mleko oraz olej. Miksujmy 12-15 minut za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Miskę przykryjmy ściereczką i odstawmy do podwojenia objętości masy. Piekarnik nagrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę 25x25 cm wyłóżmy papierem do pieczenia. Przełóżmy ciasto, przykryjmy ściereczką i odstawmy na pół godziny. Dżem morelowy podgrzejmy i wyłóżmy na ciasto.
Posypmy je płatkami migdałów oraz orzechami piniowymi. Pieczmy około 34-26 minut, do suchego patyczka. Przygotujmy krem: budyń waniliowy wymieszajmy w 50 ml mleka. Resztę mleka gotujmy. Dodajmy rozrobiony budyń, zamieszajmy energicznie. Całość zagotujmy. Wystudźmy. Znów masło ubijmy z cukrem, dodając po 1 łyżce budyniu. Ostudzone ciasto przełóżmy kremem. Schłodźmy.