Roladki bakłażanowe
Canva.com

Pyszne bakłażanowe roladki - idealny finger food na Sylwestra!

Przekąski typu finger food świetnie sprawdzają się w trakcie domówek. Można je łatwo wziąć do ręki lub ułożyć na talerzyku i delektować się radosną chwilą bez obaw, czy się wybrudzimy lub, że będziemy potrzebować sztućców.
Reklama

Składniki na pyszne sylwestrowe roladki

Do przygotowania tej pożywnej przekąski idealnej na imprezę domową potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 2 małe bakłażany,
  • 400 g sera feta,
  • około ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 4 kawałki pieczonej papryki marynowanej w oliwie,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • posiekana natka pietruszki.

Jak zrobić roladki z bakłażana?

Przygotowanie – czosnek obierzmy, posiekajmy, połowę wymieszajmy z oliwą. Znów paprykę marynowaną potnijmy. Natomiast bakłażany pokrójmy wzdłuż na 16 plasterków. Posmarujmy czosnkową oliwą. Usmażmy na patelni grillowej (razem około 15-16 minut). Następnie fetę utrzyjmy na gładko z resztą czosnku i gęstym jogurtem naturalnym. Masę serową rozsmarujmy na plasterkach bakłażana. Zwińmy. Przed podaniem roladki posypmy kawałeczkami papryki i posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Wersja dla osób mających problemy trawienne

Roladki bakłażanowe
Canva.com

Należy wiedzieć, że bakłażany są ciężkostrawne. Do tego duża zawartość błonnika w oberżynie może powodować wzdęcia czy bóle brzucha. Dlatego też osoby mające problemy trawienne powinny zamienić bakłażany na cukinie. Trzeba je przygotować tak jak bakłażany – pokroić w plastry i usmażyć.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama