Dlaczego warto jeść bataty? Poznaj ich cudowne właściwości!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dlaczego bataty są lepsze od ziemniaków?
Istnieje kilka ważnych różnic między ziemniakami i batatami, które świadczą o tym, że warto jeść bataty, a nie ziemniaki. Bataty należą do rodziny powojowatych, a ziemniaki do psiankowatych. Jeśli ktoś ma kłopoty w jedzeniu ziemniaków lub innych psiankowatych powinien sięgnąć po bataty.
Przewagą batatów jest to, że mają więcej błonnika pokarmowego (3,0 vs 2,1 g/100 g). Dlatego nieco wyższy poziom węglowodanów w batatach nie sprawia, że dla naszej gospodarki węglowodanowej są one gorszym wyborem. Tu wspomnę, że gotowane bataty mają niższy indeks glikemiczny (IG), niż ugotowane ziemniaki (63 vs 78) - informuje dr Bartek Kulczyński, dietetyk.
Bataty w przeciwieństwie do ziemniaków mają w swoim składzie ogromną ilość karotenoidów, głównie beta-karotenu, który poprawia kondycję naszej cery oraz chroni narząd wzroku przed chorobami. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające. Warto zauważyć, że bataty mają nawet więcej beta-karotenu niż marchew (8510 vs 8280 µg/100 g).
Właściwości batatów
Bataty mają duże znaczenie dla człowieka ze względu na wysoką obecność przeciwutleniaczy, które zmniejszają rozwój takich chorób jak: miażdżyca, cukrzyca, choroby serca oraz nowotwory. Bataty wykazują też silne działanie przeciwzapalne, dlatego powinny być używane w profilaktyce chorób, które wiążą się z wystąpieniem wysokich parametrów zapalnych.
Ze względu na niski indeks glikemiczny bataty są polecane przez diabetologów jako doskonałe rozwiązanie dla osób walczących z cukrzycą.
Warto również zauważyć, że właściwości batatów mają też istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia oraz chorób układu pokarmowego.