Pieczone bataty z dodatkiem gziku ziołowego, udekorowane szczypiorkiem i czerwoną cebulą
Canva.com

Pieczone bataty z gzikiem ziołowym. Pomysł na szybką przystawkę na ciepło

Bataty już na stałe zagościły na naszych stołach - pięknie się prezentują i wspaniale smakują. Znalazły uznanie nie tylko w kuchniach wegan i wegetarian. Najczęściej podajemy je pieczone, smażone lub jako dodatek do warzywnych gulaszy. Ich słodki i kremowy smak doskonale współgra ze słonymi dodatkami, dlatego warto podać je pod serową pierzynką lub z dodatkiem dipu jogurtowego. Oto przepis na pieczone bataty z gzikiem ziołowym.
Reklama

Pieczone bataty z gzikiem - niezbędne składniki

Do przygotowania pieczonych batatów z gzikiem potrzeba naprawdę niewielu składników, większość z nich mamy zawsze pod ręką lub możemy kupić je w sklepie za rogiem. Przede wszystkim bataty przestały być warzywem egzotycznym i są dostępne od ręki. Poza słodkimi ziemniakami potrzebujemy twaróg oraz jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę, czosnek i ulubione zioła.

Składniki na bataty pieczone z gzikiem ziołowym

  • 4 średnie bataty, 

  • 150 g białego sera (twarogu),

  • 100 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany,

  • 3 łyżki siekanych ziół — szczypiorku, koperku i natki pietruszki,

  • 1 ząbek czosnku,

  • ½ małej, czerwonej cebuli,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • sól i pieprz do smaku,

  • kilka płatków chili. 

Jak przygotować pieczone bataty z gzikiem? 

Reklama

Bataty dokładnie szorujemy i pozostawiamy je w skórce. Kroimy je wzdłuż na połowy. Połówki batatów układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - wierzch smarujemy olejem rzepakowym, delikatnie je solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Można posypać odrobiną płatków chili. 

Pieczone bataty z gzikiem ziołowym podane na białym talerzu
Canva.com

Tak przygotowane bataty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 30 minut.

Reklama

Po tym czasie zdejmujemy folię i zostawiamy bataty jeszcze na 3 do 5 minut w piekarniku z włączoną opcją grilla lub termoobiegu. Upieczone bataty zostawiamy na 5 minut, aby nieco przestygły.

W czasie, gdy bataty się pieką, przygotowujemy gzik z twarogu, jogurtu i ziół. Twaróg kruszymy do miski i rozdrabniamy go widelcem, dodajemy jogurt lub śmietanę i dokładnie mieszamy. Ważne, aby w sosie  były wyczuwalne grudki sera! Teraz gzik doprawiamy szczypiorkiem, koperkiem i pietruszką, czosnkiem, a także solą i pieprzem.  

Tak przygotowany gzik wykładamy na upieczone bataty. Danie dekorujemy świeżym szczypiorkiem lub koperkiem i cienkimi piórkami czerwonej cebuli.

Reklama

Gzik możemy zastąpić dipem jogurtowym lub z serka homogenizowanego. 

Bataty - pyszne i piękne

Dania z batatów są proste w wykonaniu i wyjątkowo efektownie się prezentują, z uwagi na niezwykłą, intensywną barwę słodkich ziemniaków. Nasz przepis na pieczone bataty z gzikiem to pomysł nie tylko na ciekawą przystawkę, ale także na szybki obiad z niczego, który możemy przygotować z kilku składników i zaskoczyć domowników lub gości. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama