zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Dlaczego warto jeść fasolę? Poznaj jej cenne właściwości

Badania naukowe jasno wskazują, że fasola powinna znaleźć się w diecie każdego człowieka, bo ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Nie bez pozoru przecież w państwach, gdzie spożycie fasoli jest najwyższe, można zauważyć, że średnia długość życia jest większa niż w innych państwach.

Jakie są rodzaje fasoli?

Istnieje wiele różnych rodzajów fasoli. Każdy z nich różni się nie tylko smakiem i wyglądem, ale również składem witamin i pierwiastków mineralnych.

Chociaż trudno wskazać najzdrowszą fasolę, warto zauważyć, że najwięcej korzystnych właściwości dla organizmu ma fasola adzuki oraz fasola czerwona, biała i mung. Fasola czerwona wykazuje pozytywny wpływ na działanie nerek, po fasolę adzuki powinniśmy sięgnąć, gdy często zapadamy na infekcje dróg moczowych oraz w przypadku nadciśnienia.

Fasola biała ma w swoim składzie najwięcej potasu, fosforu, żelaza, wapnia oraz magnez, a fasola mung wykazuje działanie oczyszczające organizm z toksyn.

Wśród innych rodzajów warto także wymienić: fasolę czarną, fasolę endamame, fasolę pinto, fasolę wielokwiatową, fasolę szparagową oraz fasolę nerkową.

zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Właściwości lecznicze fasoli

Fasola ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest bardzo dobrym źródłem białka, ponieważ znajdziemy w niej aż 8,67 gr w 100 gr. Ponadto zawiera niewiele cukru i aż 7 gramów błonnika.

Fasola ma wiele cennych właściwości leczniczych, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety.

  • Działa antynowotworowo i zmniejsza ryzyko jego wystąpienia.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Pomaga obniżyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych w organizmie.
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, bo ma bardzo niski indeks glikemiczny.
  • Zmniejsza ryzyko śmierci o 7-8 proc.
  • Wykazuje dobroczynny wpływ na skórę.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł