Fasolka po bretońsku w misce.
Canva

Obłędna fasolka po bretońsku! Musisz spróbować!

To danie jest tak sycące i pyszne! Można się nim porządnie najeść. Doskonale sprawdza się jako obiad czy ciepła kolacja. Fasolka po bretońsku to genialny posiłek, który w dodatku bardzo łatwo można przyrządzić. Tak naprawdę jedyny problem, to konieczność odmoczenia fasoli, można jednak użyć takiej z puszki i potrawa też się uda.
Reklama

Czy trzeba moczyć fasolę?

Jeśli kupi się surową, to niestety jest to konieczne. Inne rozwiązanie to skorzystanie z fasoli w puszce. Pozwoli to zaoszczędzić czas, kiedy ktoś bardzo się spieszy.

Jeśli jednak nie ma pośpiechu, warto kupić suchą fasolę, Piękny Jaś i pozwolić się jej moczyć przez noc.

Fasolka po bretońsku — potrzebne składniki

Passatę można zastąpić pomidorami z puszki lub świeżymi. Nie powinno się jednak rezygnować z koncentratu. Boczek parzony można zastąpić wędzonym.

Absolutnie nie można uniknąć majeranku, pozwoli on uniknąć dolegliwości gastryczny, które mogą wystąpić po zjedzeniu wzdymającej fasoli.

  • 0,5 kg fasolki Piękny Jaś
  • 300 g boczku parzonego
  • 300 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 passata pomidorowa
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
Dużo fasolki po bretońsku
Canva

Fasolka po bretońsku — przepis krok po kroku

Jeśli została zakupiona sucha fasola, trzeba wsypać ją do garnka i zalać wodą i zostawić na noc lub cały dzień, żeby się wymoczyła. Kolejny krok to odcedzenie fasolki, kiedy minie wyznaczony czas moczenia.

Co dalej? Fasolę trzeba zalać znowu wodą (mniej więcej litrem) i dodać wszystkie przyprawy: pieprz, sól, paprykę, ziele angielskie, liść laurowy.

Reklama

Następnie powinno się to wszystko zagotować.

W międzyczasie trzeba pokroić boczek, cebulę i kiełbasę w kostkę. Czosnek powinno przepuścić się przez praskę.

Boczek trzeba przesmażyć, później należy dodać do niego cebulę a na końcu kiełbasę, kiedy wszystko się zarumieni, można wrzucić czosnek. Natychmiast, kie rozejdzie się jego charakterystyczny zapach, trzeba dodać wszystko do fasoli. Po jakiejś chwili wystarczy wlać passatę z koncentratem pomidorowym i poddusić wszystko kwadrans.

Z czym jeść fasolkę po bretońsku?

Oczywiście z chlebem lub bułką! To idealny dodatek, warto jednak zwrócić uwagę na to, żeby pieczywo było świeże.

Sprawdzą się też gotowane ziemniaki, które w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą interesującą kompozycję.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama