Canva.com

Dlaczego warto mieć czosnek kiszony w swojej spiżarni?

Czosnek ma wręcz magiczne właściwości zdrowotne. Jest wprost doskonały na wszelkie infekcje i przeziębienia. Dziś zdradzimy wam, dlaczego warto go zakisić i zawsze mieć pod ręką w domowej spiżarni.

Właściwości zdrowotne czosnku

Canva.com

Kiszony czosnek to naturalny i bardzo silny antybiotyk. Ponadto jest dużo łagodniejszy w smaku, jak i aromacie od surowego czosnku. Warto wiedzieć, że kiszony czosnek możemy jeść jako dodatek do sosów, kanapek, czy sałatek. Osoby na diecie też często stosują czosnek kiszony do picia z zalewą.

Dzięki procesowi fermentacji czosnek zyskuje właściwości popularnych kiszonek. Staje się naturalnym probiotykiem, który skutecznie wspiera pracę jelit i flotę bakteryjną. Czosnek kiszony pozytywnie wpływa na naszą odporność i może leczyć stany zapalne.

Top 10 właściwości zdrowotnych czosnku kiszonego

  1. Wzmocnienie odporności
  2. Zapobieganie infekcjom wirusowym
  3. Zwalczanie pasożytów
  4. Wzmocnienie pracy serca
  5. Ochrona przez zawałem serca i udarem
  6. Zapobieganie wzdęciom
  7. Odbudowa mikroflory bakteryjnej
  8. Zwalczanie miażdżycy
  9. Działanie antynowotworowe
  10. Zwalczanie wolnych rodników

Jak zakisić czosnek?

Canva.com

Przygotowanie kiszonego czosnku przypomina kiszenie ogórków. Potrzebujemy poniższych składników:

  • 1 litr wody
  • 10 główek czosnku
  • 1 łyżka stołowa soli
  • korzeń chrzanu
  • ziele angielskie
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • łodyga kopru
  • gorczyca
  • tymianek
  • majeranek
  • oregano
  1. Czosnek rozdzielamy na kawałki - ząbki.
  2. Wyparzamy słoik i na dno wrzucamy pieprz, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe oraz chrzan.
  3. W słoiku układamy czosnek, a na wierzch wykładamy koper.
  4. Przygotowujemy solankę w garnku. 1 litr wody łączymy z łyżką stołową soli. Całość gotujemy przez 10 minut.
  5. Warzywa zalewamy solanką i odstawiamy na 3 tygodnie.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł