Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Dlaczego warto mieć czosnek kiszony w swojej spiżarni?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czosnek ma wręcz magiczne właściwości zdrowotne. Jest wprost doskonały na wszelkie infekcje i przeziębienia. Dziś zdradzimy wam, dlaczego warto go zakisić i zawsze mieć pod ręką w domowej spiżarni.
Właściwości zdrowotne czosnku
Canva.com
Kiszony czosnek to naturalny i bardzo silny antybiotyk. Ponadto jest dużo łagodniejszy w smaku, jak i aromacie od surowego czosnku. Warto wiedzieć, że kiszony czosnek możemy jeść jako dodatek do sosów, kanapek, czy sałatek. Osoby na diecie też często stosują czosnek kiszony do picia z zalewą.
Dzięki procesowi fermentacji czosnek zyskuje właściwości popularnych kiszonek. Staje się naturalnym probiotykiem, który skutecznie wspiera pracę jelit i flotę bakteryjną. Czosnek kiszony pozytywnie wpływa na naszą odporność i może leczyć stany zapalne.
Top 10 właściwości zdrowotnych czosnku kiszonego
- Wzmocnienie odporności
- Zapobieganie infekcjom wirusowym
- Zwalczanie pasożytów
- Wzmocnienie pracy serca
- Ochrona przez zawałem serca i udarem
- Zapobieganie wzdęciom
- Odbudowa mikroflory bakteryjnej
- Zwalczanie miażdżycy
- Działanie antynowotworowe
- Zwalczanie wolnych rodników
Zobacz także
Jak zakisić czosnek?
Canva.com
Przygotowanie kiszonego czosnku przypomina kiszenie ogórków. Potrzebujemy poniższych składników:
- 1 litr wody
- 10 główek czosnku
- 1 łyżka stołowa soli
- korzeń chrzanu
- ziele angielskie
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- łodyga kopru
- gorczyca
- tymianek
- majeranek
- oregano
- Czosnek rozdzielamy na kawałki - ząbki.
- Wyparzamy słoik i na dno wrzucamy pieprz, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe oraz chrzan.
- W słoiku układamy czosnek, a na wierzch wykładamy koper.
- Przygotowujemy solankę w garnku. 1 litr wody łączymy z łyżką stołową soli. Całość gotujemy przez 10 minut.
- Warzywa zalewamy solanką i odstawiamy na 3 tygodnie.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czosnek - właściwości i wartości odżywcze
Czosnek to roślina, która od wieków cieszy się dużą popularnością nie tylko w kuchni, ale i medycynie naturalnej. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym i leczniczym czosnek jest składnikiem o wszechstronnym zastosowaniu. W poniższym artykule omówimy wartości odżywcze czosnku, jego wpływ na zdrowie oraz możliwości wykorzystania w kuchni.
Jakie błędy popełniamy przy kiszeniu ogórków?
Czy zdarzyło Ci się kisić ogórki i odkryć, że nie smakują tak, jak powinny? Często popełniamy błędy przy procesie kiszenia, które mogą wpływać na jakość i smak naszych ogórków. W tym artykule omówimy najczęstsze błędy, które popełniamy przy kiszeniu ogórków i jak ich uniknąć, aby cieszyć się pysznymi i aromatycznymi ogórkami kiszonymi.
Masło czosnkowe - dodatek idealny!
Masło czosnkowe to niezwykle pyszny i aromatyczny dodatek wielu potraw. Użyte do gotowania masło nadaje potrawom głęboki smak i wyjątkowy charakter. Przyrządzenie tego masła w domu jest niezwykle proste, a efekt potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. W jaki sposób robi się domowe masło czosnkowe? Poznaj najlepsze triki!