Canva.com
Chrupiące ogórki małosolne przygotujesz na sucho. Będą gotowe w kilka godzin!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ogórki małosolne to doskonały dodatek do obiadu, a także idealnie smakują na aromatycznej kanapce z szynką i chrzanem. Dziś przygotujemy pyszne ogórki małosolne bez zalewy. Będą gotowe w zaledwie kilka godzin.
Reklama
Jak zrobić pyszne ogórki bez zalewy?
Canva.com
Ogórki małosolne możemy z łatwością przygotować w woreczku, na sucho i bez zalewy. To bardzo sprytne rozwiązanie szturmem podbija blogi kulinarne, a także, jak się domyślacie kulinarne profile na Tik toku. Są niezwykle chrupiące, pyszne i co najważniejsze - gotowe w zaledwie kilka godzin. Ogórki małosolne mają delikatny smak, nie tracą koloru i są świetną alternatywą dla kiszonych.
Reklama
Zobacz także
Do przygotowania ogórków na sucho potrzebujemy:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- korzeń chrzanu
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 10 ząbków czosnku
- 3 gałązki kopru
- 4 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 liście chrzanu
- woreczki strunowe
Canva.com
- Ogórki myjemy delikatnie, pod bieżącą wodą. Dzięki temu zabiegowi nasze warzywa nie będą gorzkie. Wrzucamy je do woreczka.
- Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, czosnek - na plasterki.
- Chrzan, liście laurowe, ziarenka ziela wrzucamy do woreczka z ogórkami i oprószamy je solą.
- Zamykamy woreczek na 4 godziny i co jakiś czas potrząsamy nim. Po otwarciu trzymamy ogórki w lodówce.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Ogórki małosolne - prosty przepis z super trikiem
Ogórki małosolne mają wielu fanów. Jest to jeden z ulubionych rodzajów przetworów - są chrupkie, soczyste, zdrowe i po prostu przepyszne. Ich przyrządzenie jest łatwe, trzeba poznać tylko kilka zasad. Dowiedz się jak zrobić ogórki małosolne i poznaj pewien trik.
Letnie warzywa - nieszablonowe pomysły na domowe przetwory
Lato to najlepszy czas na samodzielne przygotowanie domowych przetworów z sezonowych owoców oraz zdrowych, a przy tym niezwykle smacznych warzyw. Istnieje wiele sposobów na uchwycenie smaków lata – pomidory, ogórki, bakłażany czy inne produkty można z powodzeniem marynować, kisić, a także robić z nich przetwory, dżemy i dipy, które rewelacyjnie sprawdzą się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jedynym ograniczeniem w ich przygotowaniu jest wyobraźnia, zaś kluczem do sukcesu – sprawdzony przepis.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl