Canva.com
Chrupiące ogórki małosolne przygotujesz na sucho. Będą gotowe w kilka godzin!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ogórki małosolne to doskonały dodatek do obiadu, a także idealnie smakują na aromatycznej kanapce z szynką i chrzanem. Dziś przygotujemy pyszne ogórki małosolne bez zalewy. Będą gotowe w zaledwie kilka godzin.
Reklama
Jak zrobić pyszne ogórki bez zalewy?
Canva.com
Ogórki małosolne możemy z łatwością przygotować w woreczku, na sucho i bez zalewy. To bardzo sprytne rozwiązanie szturmem podbija blogi kulinarne, a także, jak się domyślacie kulinarne profile na Tik toku. Są niezwykle chrupiące, pyszne i co najważniejsze - gotowe w zaledwie kilka godzin. Ogórki małosolne mają delikatny smak, nie tracą koloru i są świetną alternatywą dla kiszonych.
Reklama
Zobacz także
Do przygotowania ogórków na sucho potrzebujemy:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- korzeń chrzanu
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 10 ząbków czosnku
- 3 gałązki kopru
- 4 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 liście chrzanu
- woreczki strunowe
Canva.com
- Ogórki myjemy delikatnie, pod bieżącą wodą. Dzięki temu zabiegowi nasze warzywa nie będą gorzkie. Wrzucamy je do woreczka.
- Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, czosnek - na plasterki.
- Chrzan, liście laurowe, ziarenka ziela wrzucamy do woreczka z ogórkami i oprószamy je solą.
- Zamykamy woreczek na 4 godziny i co jakiś czas potrząsamy nim. Po otwarciu trzymamy ogórki w lodówce.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jakie błędy popełniamy przy kiszeniu ogórków?
Czy zdarzyło Ci się kisić ogórki i odkryć, że nie smakują tak, jak powinny? Często popełniamy błędy przy procesie kiszenia, które mogą wpływać na jakość i smak naszych ogórków. W tym artykule omówimy najczęstsze błędy, które popełniamy przy kiszeniu ogórków i jak ich uniknąć, aby cieszyć się pysznymi i aromatycznymi ogórkami kiszonymi.
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl